sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Kevätväsymys, melatoniini ja kofeiini

Aurinko pilkistää ja välillä jopa porottaa siniseltä taivaalta. Pihalla pomppii pupu, herra varis nokkii maata ja pikkulinnut laulavat kuin viimeistä päivää. Kaikilla muillakin tuntuu olevan ilo ylimmillään, kevättä rinnassa. Naapuri pesee ikkunoita, ja jotkut taiteilevat asetelmia narsisseista. Minä en ole pupu, lintu, kaikki enkä joku. Väsyttää ja vituttaa!

Elimistöni toimii täysin luonnon vastaisesti. Pieni ripaus kevätaurinkoa, ja puolustusmekanismi huutaa apuun pimeä-/yöhormonia, melatoniinia ja unta. Pikku soturisolupahaset anelevat armoa mahdolliselta siivousinnolta ja ulkoilmalta. Aivot käskevät suojautumaan valolta ja päivänsäteeltä pimeyteen, aivan kuin valo uhkaisi olemassaoloani suuresti. Tuntuu kuin olisin pimeään tuomittu menninkäinen. Kun muut hakeutuvat ulos ja aurinkoon, minä kaivaudun hiukan kuopalle painuneelle jenkkivuoteelle ja vedän peiton korville. Masentavaa elämän tuhlausta!

Pitkään ajattelin, että olen vain laiska, ja talvihorros on jäännyt pahemman kerran päälle, mutta kenties kärsinkin melatoniinin erityshäiriöstä. Melatoniinihan takaa normaaliväestölle mukavat unet juuri pimeän tullen, ja makeimmillaan hormoni vaikuttaa keskiyöstä noin kello neljään. Auringon noustessa ja valon voimistuessa melatoniinin eritys vähenee, ja luontainen virkeystila ilmaantuu tehden ihmisistä aktiivisia duracell-pupuja ja ärsyttäviä lenkkeilyhulluja. Naama aurinkoisena ja hymy huulilla he syleilevät aurinkoa ja pursuavat energiaa. Energiaa, josta minut on imetty kuiviin. Korvissa humisee, näkö sumenee, silmä luppaa ja näköhermolle kohdistuu sekavaa siksakkia. Muutenkaan ajatus ei juokse, ja jalkoja pitää raahata perässä.

Hyvä havaintokuva:
Yllä kofeiinivapaan hämähäkin
punoma verkko.
Alla kofeiinin vaikutuksen alaisena
punoma verkko.
Mitä tekee työssäkäyvä väsynyt? Juo piristävää kofeiinia mukillisen toisensa perään eri muodoissa. Narkomaanin tavoin väsynyt hakee piristettä tikut silmäluomissa, turhaan. Väsyttää edelleen. Kofeiini ei piristäkään eikä lisää keskittymiskykyä. Päinvastoin, kofeiini onkin kuin unilääkettä, saa ajatukset harhailemaan ja takaa mahtavat unet.

Tarkempi farmakologinen tarkastelu osoittaakin yksilöllisten erojen pohjalta kofeiinin aiheuttavat erinäisiä ikäviäkin oireita. Kofeiini saattaakin aiheuttaa masennusta, psykoosia ja muita mielenterveysongelmia. Piriste myös kuivattaa elimistöä ja saattaa aiheuttaa kaliumin vajausta, jolloin lihasväsymys ja rytmihäiriöt ilmaantuvat. Kenties kuulunkin tähän yksilölliseen psykoosiporukkaan, joka kalium vajauksessaan vaeltaa haurailla koivilla epäsosiaalisuuden upottavassa suossa ja pyörtyy katsoessaan oravan energistä hyppimistä puusta toiseen.

Itse diagnoosina: kahvin ja teen juonnin vähentäminen. Kenties lisää kirkasvalolamppua. Nyt kuitenkin päiväunille :)