lauantai 29. maaliskuuta 2014

Silmäfinnit

Silmiin tuulee aina vaan. Aivan kuin silmän pinnassa olisi suojattomia aukkoja. Kirvelee, sattuu ja polttelee. Taas silmät ovat punaiset. Ihan kuin en nukkuisi ollenkaan ja kärsisin krapulasta kaiken aikaa. Lukeminenkin sattuu, ja päätä särkee. Tarvitsenko rillit? Luultavasti ikänäkökin jo vaivaa.

Silmiäni on tutkittu, niin kauan kun jaksan muistaa. Suurin osa lääkäreistä on tullut siihen tulokseen, että silmiäni vaivaa krooninen sidekalvontulehdus. Diagnoosin seurauksena olen tiputtanut sekä allergia- että antibioottitippoja silmiini kymmeniä erilaisia. Toiset lääkärit taas ovat vakuuttuneita silmieni kuivuudesta. Kuivasilmäisyyteen olenkin saanut reseptillä tippoja, mutta niistäkään ei ole ollut apua.

Kävin silmälääkärillä nelisen vuotta sitten. Ajattelin, että silmälasit ovat ainut pelastukseni, koska lasit toimisivat sidekalvoinani eli keinotekoisena silmän pintana, enkä tuntisi tuulta silmämunissani. Näkisin myös lukea pienetkin opasteet sadan metrin päästä eli mielestäni asia oli sillä selvä.

Silmälääkärin mielestä silmissäni ei ollut mitään vikaa, paitsi että silmän pinta oli muhkurainen. En kuulema missään nimessä tarvinnut silmälaseja. Kyselyyni hän vastasi: "voinhan minä sinulle silmälasireseptin kirjoittaa, jos välttämättä haluat. Omasta mielestäni sinä tuhlaat siinä vain rahasi, ja silmäsi laiskistuvat". Yhtä omituisen vastauksen sain myös kyselyyni päänsäryistä, jotka monesti liittyvät lukemiseen. Lääkäri kommentoi asiaa näin: "päänsärky, joka liittyy silmiin, on yhtä epätodennäköinen, kuin jalkasilsan tarttuminen samassa vuoteessa vuodevaatteiden välityksellä".

Oireet pahentuivat, sillä silmän päällä oleva sidekalvo (kyynelfilmi) meni välillä ryppyyn, ja aiheutti kipusignaalin. Tämän seurauksena tietokonenäytön tuijottaminen sattui kohtuuttomasti. Välillä työantajakin ihmetteli, miksi tuijottelen kaukaisuuteen silmiä räpytellen enkä tee töitä. Selitykseni silmäkivusta vaikutti varmaan oudolta.

Työterveydestä sain lähetteen jatkotutkimuksiin. Tutkimuksissa todettiin, että silmieni Meibomin rauhaset ovat tukkeutuneet, ja rauhasten tukkeutumisesta aiheutuneet niin sanotut silmäfinnit olivat vaurioittaneet silmän pintaa. Silmälasikyselyyni vastattiin, että näköni on hyvä, eivätkä silmälasit voi korjata kuivasilmäisyydestä johtuvaa hetkellistä näkökyvynpuutosta.

Meibomin rauhaset toimivat samoin kuin ihohuokoset. Ihohuokoset erittävät talia iholle rasvaten sitä. Meibomin rauhanen erittää öljyä kyynelnesteeseen, joka voitelee ja hoitaa silmän pintaa. Kun huokonen tukkeutuu, siitä muodostuu,
yksinkertaisesti sanottuna, finni.

Silmäni ovat erittäin kuivat, sillä öljy puuttuu silmieni kyynelnesteestä lähes kokonaan tukkeutuneiden Meibomin rauhasten takia. Ärsyttävintä on, että silmiäni koskee kokoajan. Syövän adjuvanttihoito, tamoksifeeni, ei helpota tilannetta. Välillä toivoisin, että voisin pitää silmiäni kiinni kokoajan, ettei vähäinenkin kyynelneste pääsisi haihtumaan silmän pinnalta.

Silmäfinnejä omassa silmässäni,
pienimmät eivät edes näy kuvassa
Normaalisti kuivasilmäisyydessä käytetään hoitona silmätippoja tai -geeliä. Omalla kohdallani se suo helpotusta joko hetkeksi tai sitten se vain ärsyttää silmän pintaa lisää. Markkinoilla on myös öljymäisiä rasvoja, mutta niiden annostelu, korkeintaan yksi millimetri, on haastavaa. Silmälääkäri ei suositellut niitä, sillä ne helposti tulehduttavat silmän ja pahimmassa tapauksessa luomeen kasvaa tulehtunut näärännäppy. Hoidoksi minulle suositeltiin rauhasten "lypsämistä" vanupuikolla pari kertaa päivässä.

Ennen toimenpidettä silmää tuli lämmittää lämpöisellä liinalla tai vedellä. Sen jälkeen lypsäminen aloitettiin liikuttamalla ja painamalla vanupuikkoa ylös ja alas pitkin ylä- sekä alaluomen reunaa. Suoritin hoitoa orjallisesti, sillä se vaikutti pieneltä vaivalta silmäkipuani ajatellen. Viikon jälkeen en ollut enää yhtä motivoitunut, sillä hoito turvotti luomet. Luomet kipeytyivät niin pahasti, etten voinut koskea niihin enää. Lopetin hoidon, sillä toimenpide oli kivulias enkä huomannut vastaavaa hyötyä. Kenties kokeilua pitäisi jatkaa jälleen, sillä silmäfinnien jatkuva silmän pinnan pahoinpitely ja silpominen koskee vimmatusti. Toisena vaihtoehtona lienee silmien ikiuni tai sokeus kevään kauneudelta.

PS. Jos joku haluaa lukea asiasta lisää, tässä muutama linkki, joista kuviakin nappasin.
kuivasilmäisyys vaivaa
kyynelteiden rakenne

12 kommenttia:

  1. "Silmä on ruumiin lamppu. Jos siis silmäsi on terve, niin koko sinun ruumiisi on valaistu. Mutta jos silmäsi on viallinen, niin koko ruumiisi on pimeä." Onneksi tuon Matteuksen evankeliumin (6:22-23) kohta on vertauskuvallinen, muuten se ei lupaisi sulle hyvää;)

    "Kuinka voisimme tuntea tien? Jeesus vastasi: ´Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.´ "(Joh.14:6)

    Voimia ja valoisia kevätpäiviä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, toivotaan ettei ruumis ole pimeä :O

      Kaunis kiitos ja erinomaista kevättä sinullekin :D

      Poista
  2. Täällä taas tämä räpiköivä talitintti. Jos vaan saat jonkin hyvän vinkin kuiviin silmiin, niin johan loppuis täälläkin räpsyttelyt.

    Ei minulla ole tuollsisia oireita kuin sinulla, mutta, kun menen ulos, niin silmät vuotaa kuin seula ja oon ihan itkeneen pesukarhun näköinen, kun ripsivärit on pitkin poskia. Siis talitintti valepuvussa :)

    Oikeasti, toivottavasti saat apua tohon vaivaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otan seuraavaksi kokeiluun Systane Balance tipat. Ne on tarkoitettu Meibomin rauhasen toimintahäiriöistä johtuvaan kuivasilmäisyyteen. Jos ne ei auta, niin kokeilen vielä Lacri-lube tai Vita-pos silmäsalvoja.

      Sehän noissa tipoissa on, että niitä pitäisi muistaa käyttää säännöllisesti :) Heti kun oire vähän helpottaa, niin helposti unohtaa koko tipat..

      Sullakin selvät kuivasilmäisyyden oireet! Räps räps :D

      Poista
  3. Mua sattuu silmiin,molempiin siis,enkä tiedä,mikä niissä on. Ei ole mitään roskaa,tarkistettu. Joudun siristelemään,koska kipu on niin kova :( mitä pitäisi tehdä? Kertokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa sen verran vakavalta, että neuvoisin kääntymään silmälääkärin puoleen. Jos ensimmäinen lääkäri ei osaa sanoa mitään, niin pyydä lähete sairaalan silmäpoliklinikalle. Ei ole normaalia, että särkee silmiä :/ Mun silmiä särkee kyllä, mutta ne johtuu noista näppylöistä...
      Toivottavasti asia selviää!!!!

      Poista
    2. Hei,
      minulla juuri samat oireet ja nuo näpyt tulevat myös. Olen huomannut,että kun silmät pääsevät kunnolla kuivumaan (esim.ilmastointi on kauhea), näpyt ilmestyvät. Olen puhkonut niitä neulalla,sisällä on vettä..eli onko ne jotain pieniä vesirakkuloita :0
      kiitos vinkeistä täytyy kokeilla.
      kaikkea parasta sinulle!

      Poista
  4. Oletko ajatellut kokeilla tueksi muita hoitoja, apteekeista (olen tilannut netistä) saa sellaisia tippoja kuin Dr. Reckewey Cinareria Maritima ovat juu homeopaattisia tippoja ja mm. kuivasilmäisyyteen. Mutta ihan vain vinkkinä jos kiinnostaa.. Toivon sinulle kaikkea hyvää, valoa ja rakkautta.

    VastaaPoista
  5. ...homeopaattisia tippoja....?!

    Oho, joku siis tilaa netistä tilkan vettä, missä ei ole mitään vaikuttavaa ainesosaa.

    VastaaPoista
  6. http://www.thea-nordic.fi/bestall

    olisikohan noista blephasteam laseista apua? ajattelin tilata vaikka onkin kovin kallis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! En ole tuommoisista laseista vielä kuullutkaan. Aika arvokkaat ovat . Jos maltat, niin kerro ihmeessä, oliko niistä apua :) tack

      Poista
  7. Minulla on sama vaiva eli Meibomin rauhasten tukkoisuus. Pari viikkoa juuri kärsin isosta rauhastukkeesta ja olin aamulla onnesta mykkänä, kun patti lopulta aukesi eikä tarvi mennä leikkaamaan sitä pois.
    Omia huomioitani on, että esim sauna on tosi paha silmän pinnan kuivattaja. Pidänkin saunassa silmän päällä kosteaa lappua, jotta silmä pysyy saunassa koko ajan kiinni. Mulla ongelma on vain oikeassa silmässä.
    Sain samat ohjeet kuin sinä, että pitää hieroa luomia vanupuikolla. Esilämmitys oli haastavaa, joten ostin apteeksista sellaiset mikrossa lämmitettävät geelipussit. Aika kätevät! Huomasin myös, että vanupuikot ärsyttää luomia. Siksi aloin käyttää voidetta. Useimmiten olen käyttänyt ruokakaupasta saatavaa kookosöljyä, kun luin jostain ulkolaisilta sivuilta, että se kosteuttaa luomia. Öljy on kovaa, mutta otan lusikalla pienen nokareen talouspaperiin ja siitä otan sitten vanupuikolla ja lisään jatkuvasti luomihieronnan aikana.
    Elo-syyskuussa olin laiska hieronnan kanssa ja sitten sainkin rauhastulehduksen, josta alussa mainitsin!
    Pottumainen vaiva kerrassaan!
    Toivottavasti silmäsi ovat paremmassa jamassa :)
    T. Eve

    VastaaPoista

Sarppa kiittää :D