tiistai 1. marraskuuta 2016

Tolkuton rytmi ja liian pyöreä tissi

Vuotuinen syöpäkatsaus erikoissairaanhoidossa osoittautui napakympiksi. Syöpäesiintymiä ei näkynyt missään tutkimuksessa. Ei labroissa, ei keuhkokuvissa, ultrassa saati mammografiassa. Tosin mammografia-huoneessa sain noottia liian pyöreästä rinnasta. Tissi ei halunnut tulla litistetyksi, mutta joutui antamaan periksi muutaman litistysyrityksen jälkeen. Hoitaja pyyhkäisi hikipisaroita ja tuumasi: "kärpäslätkien kanssa tämä on paljon helpompaa" ja naureskeli omalle sutkautukselleen. Hymyssä suin minäkin jätin mammon ja hoitajan odottamaan seuraavaa litistyksen uhria. Ehkä seuraava omisti kärpäslätkät... Toivotaan niin!

Jotta kaikki ei olisi liian täydellistä, onkologi kuuli sydämestäni häiritseviä lisärytmejä, tsa tsa tsaa, ja passitti EKG:hen. EKG:tä on seurattu nyt mantereella sekä täällä saarella, jossa kävin kontrollimittauksessa. Kummassakin on todettu sama, nopea ja epäsäännöllinen rytmi, joka toistuu. Eli harmikseni kyseessä ei ollut hetkellinen häiriö, joten seuranta jatkuu.

Lääkärin puheesta jäi mieleeni lähinnä sanat ektooppinen rytmi sekä epänormaalista paikasta alkava sydämen syke. Vaikka sydän on minulle mystinen kapistus, niin periaatteessa ymmärrän sen kotkotuksia. Kukapa ei kapinoisi soraäänin pakkotahtia vastaan. Varsinkin jos on joutunut kärsimään sytostaateista ja sydämeen asti ulottuvasta grillauksesta. Eli maallikkona järkeilen, että sydän on saanut kolauksen lääkkeistä sekä koko prosessista ja oirehtii. Tosin voihan olla, että minulla on ollut synnynnäinen vika sydämessä, kuten lääkäri oletti. Kuka näistä tietää. 

Luonnollisesti asia alkoi vaivaamaan, ja käännyin pirun kätyrin eli googlen puoleen diagnoosiani ihmettelemään. Ja "houkutuksiahan" google oli täynnä. Se kertoi sinussolmukkeen ulkopuolisesta fokuksesta ja pelotteli sydänlihakseni olevan pian yhtä pumpattu kuin kehonrakentajan reidet extralyöntien (extratreenin) takia. Näiden herkullisten tiedonjyvästen mukaan minua odottaa sydämen vajaatoiminta ja kuolema tukehtumalla...

Ennen tukehtumista odotan kuitenkin, mitä kardiologi sanoo. Kenties silloin tällöin kuristava, voipunut, pyörryttävä ja huonovointisuuden tunne on normaalia, ja holter-tutkimus pistää pisteen hysterialle. Sitä odotellessa, tsa tsa tsaa.


2 kommenttia:

 1. Terveisiä saarelle ja saarelaisille.
  Kommentti: kiitos.
  Oliko moitteita vanhasta omasta "luomutissistä"?

  Syöpähoidon aiheuttama haitta kuten sydänongelmia on tuttu.
  Mietin, kun hoidon yhteydessä kaikille tutkitaan mm. sydäntä, oliko silloin huomattu mitään? Oliko nyt sydän ultrattu? Ne tutkimus on mahdollista vertailla, mutta kai se on kardiologin tehtävä? Onko ne vanhat tutkimukset syötetty Omakantaan? Saitko silloin jossain vaiheessa epikriisiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarelainen Kiittää :D

   Juurikin niin, että vanha "luomutissi" oli liian pyöreä :O Muhkuraista uutta rintaa eivät edes koettaneet litistää, joten se vain ultrattiin.

   Sydäntä ei ole vielä ultrattu. Se, holter ja kardiologi ovat seuraavina vuorossa. Ennen syöpähoitoja/-leikkauksia, kukaan ei ollut kiinnittänyt ainakaan huomiota epänormaaliin rytmiin, siksi oletan, että kyseessä on pysyvä haittavaikutus. Sain siis epikriisin, mutta missään vaiheessa ei ole ollut todisteita sydänongelmasta... Toivottavasti ei nytkään....

   Poista

Sarppa kiittää :D