keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Kohti uutta rintaa vol 5 (DIEP)

Huomaan möläytykseni: "että ihan bättre folk:ia!" liian myöhään. Olin olevinani muka nasevan hauska, mutta nolo tilanne sai lähinnä yhden suomenruotsalaisista tytöistä punastumaan. Professori lisäsi vettä myllyyn näpäyttäessään moukkaa: "juurikin sitä!" ja johdatti lääketieteenopiskelijat pois potilashuoneesta.

Koko sairaalassaoloajan olin enemmän tai vähemmän töllättävänä, sillä uusia medisiinareita ravasi katsomassa rinnankorjausleikkaukseni lopputulosta. Opettavan professorin pyynnöstä jaoin auliisti sairaushistoriaani, ja kuuntelin mielenkiinnolla, kuinka medisiinareita tentattiin isojen leikkausten riskeistä. Proffan luennon seurauksena opin myös uutta omasta leikkauksestani. Kielekkeen valinta osoittautui ennakkotiedoista poiketen DIEP:iksi eikä TRAM:iksi. Mitä ihmettä?

TRAM:in ja DIEP:in eroja

Häkellyin lisätiedosta, sillä olin kokoajan ollut siinä uskossa, että uusi rinta tehtiin TRAM-kielekkeellä. Tosin uskon, etten plastiikkakirurgin mielestä, periaattessa, tehnyt mitään kirjainyhdistelmä-tiedolla. Kaikessa yksinkertaisuudessaan uusi rinta taiteiltiin vatsamakkarasta, eikä asiaa voi tämän helpommin ilmaista. Kuitenkin uteliaan luonteeni takia olisin halunnut ymmärtää isoa leikkausta enemmän.

Näin jälkikäteen ymmärrän paremmin uusintaleikkaukseen johtaneet syyt ja haasteet, mitkä johtuivat varmaankin kielekkeen valinnasta. Jo alunperin oli tiedossa, että vatsassani kiersi heikkoja verisuonia, ja ensisijaisen tärkeää rintasiirteen hengissä pysymiseen kannalta ovat hyvät verisuonet.

Faktaa on myös se, että lihas tarvitsee verenkiertoa enemmän kuin rasvakudos, joten verisuonitus on lihaksessa vahvempaa tämän ravitsemisen takia. Eli pelkästä rasvakudoksesta rinnan rakentaminen on riski. Näin omana pohdintana, voisin kuvitella, että uusintaleikkaus ja ongelmani saattavat johtua juurikin siitä, että lihaksen käytössä säästettiin.
Rinnankorjausleikkauksen yleisimmät
vaihtoehtomenetelmät

Kohdallani leikkausmenetelmäksi valikoitui siis DIEP-kieleke, missä säästetään suoraa vatsalihasta. En tiedä, miksi juuri tämä valinta tehtiin. Kenties haluttiin säästää lihasta ja helpottaa palautumista, sillä DIEP-leikkauksesta parantuminen on nopeampaa kuin TRAM:issa. Kaiken lisäksi nykyaikana TRAM on kuulemma jo vanhanaikainen ratkaisu.

Turvonnut melooni ja kuoliota
toisen leikkauksen jälkeen
Ongelmat eivät ole hylänneet minua, yllätys. Vastoinkäymiset kiertävät ympärilläni kuin pahaiset korppikotkat. Osa rakennetusta rinnasta on kuoliossa hapenpuutteen takia. Alunperin ajateltiin tilanteen korjautuvan itsekseen, mutta haavapolin jälkitarkastuksen yhteydessä todettiin, ettei edistystä ole tapahtunut. Operaatio, uusi rinta, jatkuu...

Ensi viikolla treffaan Maija kirurgin, ja hän päättää jatkot kuolio-alueen suhteen. Luultavimmin kärsimysnäytelmä jatkuu, sillä on päivänselvää, ettei syvä kuolio kasva umpeen ilman jatkotoimenpiteitä. Todennäköisintä on, että kuollut kohta poistetaan. En vielä tiedä miten ja milloin. Pelottaa!

Kaikesta huolimatta odotan mielenkiinnolla vuoropuhelua Maijan kanssa. Tosin viime kerralla Maija kommentoi turhautuneena: "sun kohdalla rinnan rakentaminen on ollut todella työlästä ja aikaavievää!" Herkkyystutkani tulkitsi tämän moitteeksi ja harmittelin, etten ollut varoittanut häntä etukäteen minua seuraavasta huonosta onnesta. Ensi viikolla selvinnee kumpi sanonta vie voiton: a) leuka rintaan, kohti uusia pettymyksiä vai b) vaikeuksien kautta voittoon. Katsellaan...

Ystäväni lähettämä kannustus

6 kommenttia:

  1. Uskomatonta! Yleismielipiteenä on että uuden rinnan tekeminen on kuin "naks", ja nätti tissi on paikalla. Mietin tässä silikonia, olisiko se vaihtoehtona "omalle tissille"? Tai hyvin pieni uusi tissi? Turvotusta kyllä näkyy, olet oikeassa. Olet ilmeisesti "hyvä" tapaus medisiinareille, vaikka se on huono lohdutus sinulle. Kolmas leikkaus peräkkäin... Eli korjausleikkaus ei ole niin itsestään selvä lopputoimenpide. Voimia! Ja vaikuttava kirje joulupukille ehkä on paikalla. Terveisiä lämpimästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silikoni ei elä oman kehon mukana ja koteloituu helposti. Eli jos laihtuu tai lihoo, niin toi omasta kudoksesta tehty rinta kasvaa ja pienenee siinä mukana. Silikoni ei muutu ja voi koteloitua, mikä tarkoittaa myös uusintaleikkauksia.
      Samassa potilashuoneessa oli rouva, jolle tehtiin sama toimenpide. Hänen rintansa oli heti valmis?! Ei turvotusta ja kaikki vaikutti hyvältä ainakin siinä kohtaa, kun itse pääsin pois...
      Kiitos!

      Poista
  2. Näetkös, on se kuitenkin "naks"-leikkaus, mutta kohdallasi tuli mutkia... En neuvon, vaan kysymyksen merkissä. Kun olet vähän perehtynyt menetelmiä, mitä tuumit. Entä ne selästä otetut kudokset (T-Dap)? Jos tiedossa on synnyttämättömän naisen "huonot" vatsan verisuonet, niin selkäpuoli on kaikilla aika samanlainen (tarkoitan, synnytykset). Nyt tietenkin tehty mitä tehty...

    VastaaPoista
  3. Suomessa toi selästä otettu on kait LD (latissimus dorsi), mutta joo T-dap tossa kuvassa ainakin. Kuva on ulkomaiselta rintasyöpäsivustolta.
    Toi LD on sopiva, jos on pienet tissit, mutta se on hiukan arveluttava, kun siinä otetaan aika paljon lihasta mukaan. Se saattaa aiheuttaa sen, ettei käsi enää kuntoudu ja liike jää vajaaksi. Itse en halunnut ottaa sitä riskiä, että menetän käden liikeradan. Musta se tram ois ihan hyvä vaihtoehto. Niitä kun on tehty monet vuosikymmenet. Toi pakarakielekekin on musta vähän arveluttava koska se on niin lähellä isiashermoa. Jos se epäonnistuu, niin voi saada elinikäisen hermovaurion, joka säteilee jalkaan.

    VastaaPoista
  4. Pohtimista on... Tällaista kai pitäisi perehtyä ennen leikkausta. Naiset bllogeissaan vain ylistävät, miten onnistuneesti kaikki toimii, nopea toipuminen ja naks- ja uusi tissi on paikalla. ja kun kyseessä on nimenomaan nuorempi naisia. Kyllä, olet sinä "pakeetti"... Voimia!

    VastaaPoista
  5. Maija Kolehmainen on tehnyt uransa miesten suosikkina. On surkea LL ilman mitään ymmärrystä tieteestä, joka dosenteilla on hyvin syvällistä.epäonnistui nimi on Maija.

    VastaaPoista

Sarppa kiittää :D