torstai 8. toukokuuta 2014

Katsastettu

Muotopuolen katsastuksessa ei koettu suurta draama. Oireeton, kunnes katsastetaan taas eli noin kolmen kuukauden päästä.



Gammakuvaus meinasi jäädä jälleen sydämettömäksi, sillä kanyyli ei sujahtanut suosiolla arpeutuneisiin suoniin. Tilanteen pelastajaksi riensi anestesialääkäri tukka pystyssä puukengät kopisten ja tyrkkäsi neulan ykkösellä lähimpään suoneen. Ei kirvellyt enää keittosuolaliuos eikä angio, mutta käsivarsi sai uuden vanutollon ja teipin entisten seuraksi.

Lääkärin vastaanotto oli reseptillisesti yltäkylläinen. Muilta osin tunsin pientä ärtymystä, koska minut vastaanotti taas eri onkologi. Ai niin, eihän hän ollut valmis onkologi. Hän oli erikoistuva lääkäri, joten toivomani pitkä ammattikokemus ja varmuus puuttuivat. Näreissäni kuuntelin erikoistuvan kuvailemia tuntemuksia, joita hän kuvitteli minun kokevan sairauden alussa ja nyt. Hän kenties jakoi muiden syöpäpotilaiden tuntemuksia oletuksella, että jokainen potilas tuntee samoin. En innostunut ruotimaan tuntemuksiani hänelle. Vai olenko edelleen liian herkkänahkainen?

Vastaanotto jatkui yllätyksettömästi.

Minä: "Minulla on ollut tätä ihottumaa. Epäilen, että se johtuu tamoksifeenistä. Onkohan se yleistä, ja minkälaista ihottumaa se yleensä aiheuttaa?"
Erikoistuva: "Kaikenlainen ihottuma on mahdollista. Eri elämäntilanteissa ihottumaa tulee ja menee."
Minä: "Minulla on edelleen tätä närästystä. Olen käyttänyt kuurinomaisesti protonipumppuinhibiittorina Somacia, mutta närästys jatkuu aina vaan. Edellinen lääkäri oli sitä mieltä, että jatkuva närästys tulisi tutkia gastroskopialla. Mitä mieltä sinä olet?"
Erikoistuva: "Ikävä kyllä närästys kuuluu tämän sairauden haittoihin. Monelle siitä jää pysyvä haitta. Kirurgien mielestä Nexium on tehokkaampi ppi-lääke, joten määrään sitä sinulle."
Minä: "Kyljessäni on outoja kiputuntemuksia. Niitä oli jo sädehoidon aikana, mutta silloin epäiltiin, että ne johtuvat mahdollisista arpeen tulleista kiinnikkeistä. Kylkikipu ei kuitenkaan ole yksistään arven lähistössä. Pitäisikö se kuvata?"
Erikoistuva: "Kyllähän noita kiinnikkeitä voi olla pitkälläkin matkalla. Seurataan tilannetta. Seuraava kontrolli on kuitenkin jo kolmen kuukauden kuluttua."
Minä: "Millaisena näet selviytymismahdollisuuteni?"
Erikoistuva: "Tilanteesi on kerrassaan erinomainen. Tulevaisuutesi on taattu ja tulet täysin terveeksi".
Minä: "Mihin perustat näkemyksesi?"
Erikoistuva tutkii tietokoneruutua ja selaa tietojani: "Tuota, noin niinkuin, nämä labratulokset näyttävät sillälailla hyviltä. Asiasi ovat yksikertaisesi hyvällä mallilla..."

Erikoistuva ei antanut odottamaani analyysiä tai tilastollista todennäköisyyttä selviytyjistä, joiden syöpä on laatua HER2 positiivinen sekä estrogeeni että progesteroni positiivinen, gradukseltaan 3 (aggressiivinen), kiinteän kasvaimen ollessa 1,5 cm, DCIS:ää muualla rinnassa ja kainalossa yksi metastaasilöydös.

Vastaanotosta jäi käteen mielikuvituksillinen tsemppihali ja opetellut hurraa huudot normaaleihin laboratoriotuloksiin. Luonnollisesti parempi sekin kun jobinposti!!

8 kommenttia:

  1. Mahtavan lakonisesti esitit tämän onkologin tapaamisen. On tympeetä, kun lääkärinä on vastassa märkäkorva, joka haparoiden etsii varmuutta ja asiantuntevuutta ääneensä vaikka niitä ei tuo kuin vuodet ja kokemus. Jokainen meistä tietää ja ymmärtää, että erikoistuvat ja aloittelevat minkäkin ammatin edustajat tarvitsevat työkokemusta ja jostain se on aloitettava. Kunhan eivät hanki sitä työkokemusta juuri minun tapauksesta!!! Vaan niinhän se vaan menee.

    Ihanaa, että katsastus läpäisty!! Siitä on erinomaista jatkaa eteenpäin yhtä loistavin tuloksin!!

    Lotta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta töriset. Jostain se on aloitettava. Kyllähän sen itsekin muistaa.

      Kiitos Lotta. Hyvää kesää, jos se joskus alkais...

      Poista
  2. On vissiin tuo tuoreen lääkärin usko alaansa verrattavissa lapsen uskoon :) "Tulevaisuutesi on taattu ja tulet täysin terveeksi"... eiköhän keertyvät vuodet alalla karsi tuon... Mutta hei, MÄ tahdon usko tuohon, usko säkin :). Mä en ees ennusteita oo halunnut kuulla, tiedän että ne on sen verta paskat... pidän kiinni siittä, että olen terve kunnes toisin todistetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sovittu!
      Tieto lisää tuskaa, ja "uskossa" on hyvä elää :)

      Poista
  3. Olipa sinulla miellyttävä kokemus.
    Itse just seurasin vastaanottoa, jossa ylimielinen lääkäri torjui kaikki potilaan yrityksiä kysyä "mitä sitten" (siis mene kotiin ja odota), kertoi täysin palturia Tamofenista, haava-alueen kivusta (7 kk leikkauksesta ja vielä kipuja on? kainalossa on patti?) ei edes vaivautui, vaan saarnasi (ei kirjaimellisesti, mutta niin voi tulkkia): olet läski ja laiska, lopeta pahoja tapoja, syö terveellisesti, laihtuu, ajaa pois tukihenkilösi, joka pitää liika huolia syövästäsi, etsi sopivaa seksikumppania (Tamofeninko aikana?) ja älä kuvittele, läski, että pääsen syöpäsi avulla varhaiseläkkeelle.
    Näin puunaista, koska potilas syö miten terveellisempää, harrastaa liikuntaa, tekee kolmevuorotyötä vuosia, ei juo eikä polta, ja ei edes kysynyt mitään eläkkeestä, vain yritti pyytää lähetettä leikatun käden hoitoon niin, että pääsisi takaisin työelämään.
    Potilas muuten seisoi "huomio"-asennossa, ja lääkäri istui ylimielisesti kädet taskussa.
    Ja, kalkkia kuulemma oli veressä liikaa, ja maksa-arvot jotenkin hmmm, mutta sekin jäi roikkumaan ilmaan vastausta... Nodulus keuhkossa, patti kainalossa, maksa-arvot, mitä niistä?
    Mielikuvituksellistakin tsemppihalia ei tullut, ja ainoa huuto oli "p...le" (Mielikuvituksellinen, tietenkin)!!!
    Nykyään lääkärit eivät edes teeskentele empatiaa.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hö! Ensi kerralla tiedätte vaatia jonkun toisen lääkärin tai vaihdatte hoitopaikkaa :-/ Kurjaa.
      Parempaa huomista teille toivottelen!

      Poista
  4. Pitäähän nuoren lääkärin opetella, mutta ei se saa johtaa huonoon potilaan hoitoon. Harjoitelkoon sitten keskenään kuvitteellisislla tapauksilla. vakavasti sairaalla potilaalla on oikeus hyvään ja asiantuntevaan hoitoon.

    VastaaPoista
  5. Mulle auttaa närästykseen parhaiten Zolt (siis paremmin kuin Nexium ja Somac on ihan placeboo) joten yksilöllisiä ovat noitten troppien tehot. t. eija

    VastaaPoista

Sarppa kiittää :D