keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Kasvukausi

Keväisin minut valtaa viherhulluus. Lannoitusta ruoholle ja kasveille. Ehostusta ja puskien leikkaamista. Suihkulähteen tyhjennystä ja pesemistä. Lopputuloksena veden kotoisaa solinaa. Kahvit terassilla ja kenties saippuakuplia.

Tänä keväänä ajattelin aloittaa alusta. Yritän saada elämääni jotain tolkkua, luoda nahkaa ja kerätä palasia. Uutena harrastuksena ajattelin aloittaa yrttien kasvatuksen. Kokeilen nyt rucolan, basilikan, tomaatin ja ruohosipulin kasvatusta siemenistä. Varmaan vielä salaattiakin vähän myöhemmin.

Kasvatuksen ensimmäinen haaste oli valoisa paikka. En omista ikkunalautaa tai tasoa lähellä ikkunaa. Jouduin kyhäämään väliaikaisen tasoratkaisun palleista ja ylimääräisestä hyllystä. Mitään tuntumaa minulla ei ole muun muassa oikeanlaisesta kastelusta, mutta kenties onnistun, vahingossa, ja koen onnistumisen iloa kasvatusmatkallani.

Minikasvihuoneeni istutin pari päivää sitten. Rahaa siihen törsääntyi 5,95 €. Tällä hetkellä mietin jatkokasvatusta. Minulla ei ole hajuakaan, mihin siirrän kasvit (jos ne alkavat itämään) nykyisistä laatikoista tai mihin ne laittaisin ulkona. Tuntuu, että puutarhani on jo täynnä kaikkea muuta, ainakin etanoita. Mihin piilottaisin salaattini pahojen ja ahnaiden etanoiden ulottumattomiin? Onko etana kuin syöpä ja syö minut...

Tällä hetkellä ulkona on vielä pakkasta ja luntakin, joten yrttien istuttaminen ulkoilmaan ei ole ajankohtainen. Toivon kuitenkin, että kevät saavuttaisi pian pihani, mieleni ja voisin jossain vaiheessa käyttää omia yrttejäni. Kaipaan kovasti uutta alkua. Tule kasvu, idä ja kukoista!
Rucola yrittää ainakin kasvaa...

8 kommenttia:

  1. Heippa! Istuta yrtit kivoihin ruukkuihin ja laita ne ulos kun säät lämpenee. Keksi vaikka joku kiva ruukkuhyllykkö tai puutarhapöytä. Maantasalla ne pirun etanat mönkivät myös ruukkuihin. Itse taistelen joka kesä niitten etanoiden kanssa kun ne tuppaa syömään ihan kaiken. Yrtit myös kivoja amppeleissa. T: Syöpämuija Turusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Syöpämuija!

      Kiitti vinkeistä :D :D Olenkin ihan sormi suussa tän asian kanssa. Mietin jo, joudunko ostamaan jonkuu tiiviin kasvihuoneen, että etanat pysyis ulkopuolella... Ruukkuhyllykkö kuulostaa hauskalta.

      Poista
  2. Parvekelaatikoissa voi myös salaatteja ja yrttejä kasvattaa, jos on parveke tai terassi tai paikka mihin laittaa ne... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa. Kaikissa noissa ohjeissa lukee, että avomaalle :o Nyt pitäis jo jotain alkuja siirtää jonnekin... Hui!

      Poista
    2. Ei se avomaa oo niin justiinsa... :D Hyvä ja lämmin paikka on tärkeämpi. Vaikka tieten avomaa just ois ainaki lämmin... Iso ruukku tai just parvekelaatikko on aivan yhtä hyvä.

      Poista
    3. tarviiko siinä olla joku "salaojitus"?

      Poista
  3. Minäkin haluan oman salaattibaarin, sanoo talitintti ja pohtii vaihtoehtoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Titityy,
      Sitten vaan siementä itämään :D Mun pitäisi siirtää noita isompaan ruukkuun, mut hermostuttaa, osaanko. Tai sit mua vain laiskottaa...

      Poista

Sarppa kiittää :D