keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Haittavaikutus, stafylokokki vai joku muu?

Ensin ilmestyi valkoisia näppylöitä,
jotka näyttivät kuivalta iholta...
Aina tuntuu olevan jotain, joka heikentää elämänlaatua. Jos en oksenna tai voi pahoin, kärsin iho-oireista, heikotuksesta, kuumista aalloista, närästysoireista tai väsymyksestä. Tällä hetkellä en tiedä, kärsinkö tamoksifeenin haittavaikutuksesta vai paheneeko atooppinen ihoni tamoksifeenin vaikutuksesta, sillä ihoni kihisee rasvauksesta huolimatta. Haluaisin välttää ajatusta Stafylococcus aureuksesta, mutta epäilys hiipii mieleeni kuin idän pikajuna, koska ihoni ei reagoi positiivisesti Bepantheniin, kortisoniin eikä allergialääkitykseen. Vellonkin ristiriitaisten epäilysten aallokossa. On vissiin otettava surffilauta matkaan ja lähdettävä surffaamaan.

Varomaton raapaisu
Nettisurffaus lisää tuskaa. Tamoksifeenistä on lähinnä menestyksekkäitä tutkimuksia rintasyövän adjuvanttihoidossa. Tutkimuksissa korostetaan haittavaikutusten mitättömyyttä verrattuna hoidon hyötyihin. En löydä juurikaan tietoa tamoksifeenin aiheuttamista iho-ongelmista. Millaista ihottumaa ja onko se vakavaa. Vaarallisista haittavaikutuksista kuten veritulpista ja kohdun syövästä on varoituksia sitäkin enemmän. Luonnollisesti ihottuma kalpenee edellisten rinnalla, vaikka kurjaa kutinakin on, varsinkin jos veri roiskuu.

Valkosolujen vähyydestä eli leukopeniasta ja neutropeniasta iho-oireiden yhteydessä löytyy kyllä osumia. Ei ole ollenkaan tavatonta, että oman ihon bakteerikanta kääntyy itseään vastaan. Tällöin stafylokokki-bakteeri lisääntyy ja aiheuttaa iho-oireita. Joissain artikkeleissa suositeltiin antibioottia ihottuman laadusta riippuen, ja joissain tutkimuksissa veriarvojen korjaantuminen riitti palauttamaan kapinoivat stafylokokit ruotuunsa. Omat valkosoluarvoni eivät ole vieläkään korjaantuneet eli puolustuskykyni on normaalia heikompi. En varmaankaan vouhottaisi tästä asiasta, jos ihoni olisi normaali.
Näppylää siellä ja vähän täällä
... sitten valkoinen näppylä muuttuu
punaiseksi näppyläksi










Olen kahtena päivänä yrittänyt soittaa hoitopaikkaani. Minulla on kolme erilaista numeroa, mutta mikään niistä ei vastaa. Jossain vaiheessa puhelu katkeaa kuin seinään, ja jään ihmettelemään, lyötiinkö minulle luuri korvaan. Nytkö pitää pärjätä omillaan, kun sytostaatti- ja sädehoito on ohitse? Mietinpä vaan.

Kaipaisin tukea aprikoinnilleni. Olisi kiva, jos joku rauhoittaisi mieltäni ja kertoisi, että ihottuma kuuluu asiaan ja menee ohitse. Ehkä kontrollilabrat hillitsisivät epäilyjä, jos tietäisin, että valkosolut ovat edes lähteneet lisääntymään. Entä muut syöpäpotilaat, onko heidän luuytimensä alkanut tuottaa valkosoluja normaalisti? Mitä jos väsymykseni johtuu stafylokokki-bakteerista, ja tulehdusarvo on koholla? Pahimmassa tapauksessa stafylokokki aiheuttaa keuhkokuumeen tai verenmyrkytyksen. Ärsyttää tämä yksinpuhelu, tiedottomuus ja tuettomuus. Ylireagoinko vai onko aihetta huoleen? Kauanko ihottumaa kannattaa seurata? Kysymyksiä, aina kysymyksiä. Jostain kumman syystä ei huvita soittaa ja vaatia vastauksia...

Ennen kun synkistyn liikaa, menen ulos grillaamaan karsinogeenistä mustaa syöpämakkaraa ja kiljun sekopäisenä ulkona yhdessä tuulen ja auringon hiukkasvirran kanssa. So long!
Kaula ja poski oireilee myös (surkea kuva)


9 kommenttia:

  1. Voihan perseenreikäleipä:\ Koita Ny jaksella jotenkin,aivan kamalaa varmaan on. Itselläni kokemusta vain äitipuoleni syöpästoorista joka jatkunut kauan, sympatiseeraan sinua valtavasti! TH

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos :) Iho-oireet jo vähän helpottaneetkin :)

      Poista
  2. Kaikesta, mitä kestää yli 2 vkoa, on ilmoitettavaa. Kenelle?
    Meille annettu ohje, että se on keskussairaalan oire poliklinikka.
    Nyt kaikki liittyy syöpähoitoon.
    Polvileikkaus: voikko sieltä tulla infektio?
    Tamofen:
    1.Jos havaitset haittavaikutuksia, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä.
    2. Älä käytä, jos olet allerginen tamoksifeenisitraatille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle
    3. Tamofen-tabletteja tulee käyttää varoen potilailla, joilla on leuko- tai trombosytopenia
    4. Veritulpan oireet, esimerkiksi turvotus pohkeessa tai sääressä, käsien, jalkojen tai nilkkojen turvotus, nokkosihottuma (urtikaria). Tamofen-hoidon aikana voi ilmaantua syvä flebiitti (syvä laskimotulehdus).
    Ihotumma on muuten erittäin yleinen vaikutus.

    http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=1750&i=BAYER_TAMOFEN

    Entä syöpäyhdistyksen tukipuhelin? Siellä on tukihenkilönä joko sairaanhoitajat tai entiset rs-potilaat?
    Olet pätevä ihminen ja yleensä toimit reippaasti hätätilassa.
    Voi että, miten hullusti kaikki voi mennä.
    Älä odota, toimi...

    VastaaPoista
  3. Itse olin allerginen Tamoksifeenille. Pillereistä pidettiin tauko ja iho parani ja kun aloin tauon jälkeen uudelleen popsimaan niitä ihoni kutisi ja tuli pieniä rakkuloita. Välillä kutina oli niin sietämätöntä, tuntui kuin ihon läpi olisi työnnetty neuloja,,,sellaista pistävää kutinaa. Tosin myös nämä hikiaallot aiheuttavat kutinaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, kiva kuulla, että noinkin voi käydä. Kiitos kun jaoin tämän tiedon!!!!

      Poista
  4. Johan ny on rokon pukannu... hittolainen! Toivottavasti saat jonkun pian kiinni ja tiedon mitä toi on. Tsemppiä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on menossa parempaan suuntaan jo. Toivottavasti sunkin ahdistus alkaa helpottamaan!!!!

      Poista
  5. Olin rintasyöpäleikkauksessa tammikuussa ja sain 25 sädehoitokertaa, ei tarvittu lääkkeitä, mitä nyt hormoonit aloitettiin. Pari viikkoa säteiden jälkeen sain ruusun. Iho meni rinnan alta rikki, ehkä siitä pääsi stafylkokkeja ihon alle. Ellei ole kyse allergiasta, kannattaa lukea ruusun oireet. Ruusu ei kylläkään parane itsekseen vaan pahenee, niin että ehkä ei siitä ole sinulla kyse.

    VastaaPoista

Sarppa kiittää :D