lauantai 25. tammikuuta 2014

Pillerinpyörittäjän kannanotto

Blogin kommentteja lukiessa, huomasin, että osa syöpäpotilaista on kyllästyneitä tai jopa pettyneitä nykyisiin syövän hoitomenetelmiin. Syövän hoito on jo vuosikymmenien ajan noudattanut samaa kaavaa: leikkaus, säde-, sytostaatti-, hormonihoito ja biologiset lääkehoidot. Biologiset hoidot ovat näistä uusimpia, ja niitä kutsutaan täsmälääkkeiksi, koska ne vaikuttavat vain syöpäkasvaimeen. Muut hoidot vaurioittavat syöpäsolujen lisäksi myös tervettä kudosta, jolloin haittavaikutusten ja mahdollisten sekundaarisyöpien osuus on suurempi. Ideologisesti tämän kaltainen hoito kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta tällä hetkellä parempaa ei ole.

Kiistatonta on, että lääketutkimusta tehdään kokoajan, koska uusia kultasuonia kaivataan geneeristen lääketuotteiden tultua alkuperäisvalmisteiden voittoa polkemaan. Kaikesta tutkimuksesta huolimatta uuden lääkkeen markkinoille tulo kestää kymmeniä vuosia. Biologisesti tuotetuilla se on vielä hitaampaa ja riskialttiimpaa kuin kemiallisesti tuotetuilla. Väittäisin jopa, että lääketutkimus on muuttunut varovaisempaan suuntaan, sillä lääketeollisuuden intresseissä tuskin on tuottaa enää kalliita katastrofeja kuten talidomidi ja pandemrix, jotka vaikuttivat ihmisen genetiikkaan vammauttavasti. Lääkkeistä aiheutunut haitta maksaa, ja korvauksia maksetaan pitkällä aikavälillä miljoonia. Tämä hidastaa ja vie resursseja entisestään uusien lääkeformuloiden kehittämiseltä. Tämä voi kuulostaa pessimistiseltä, mutta en usko, että oman elinkaareni aikana syöpään keksitään mullistavaa hoitokeinoa. Näillä hoitokeinoilla mennään, jos potilas hoitoa haluaa.

Kiinalaisen apteekin katalogi
Tietenkään Suomessa saatava hoito ei ole ainut mahdollisuus. Poikkeavaa lääketiedettäkin on, jos sitä uskaltaa etsiä ja kokeilla. Tutustuin, pintapuolisesti tosin, Kiinassa hiukan erilaisempaan lääketieteeseen, jossa lääkkeet tehdään yksistään kasvikunnan siemenistä, lehdistä, juurista jne. Yritin ottaa selvää, mitä nämä kasvit ja hedelmät olivat, mutta suomen kielistä vastinetta tai tuttua länsimaista rohdosta en löytänyt.

Kiinan apteekkien valikoima koostui länsimaisista ja kiinalaisista lääkkeistä, mutta apteekin asiantuntija suositteli aina oman maan tuotetta. Oletin, että heille ne olivat tutumpia, ja heistä heidän luonnonmukaiset lääkehoitonsa olivat parempia. Tästä keskustelu oli mahdotonta, koska yhteistä kieltä ei ollut. Eteeni kuitenkin ojennettiin katalogi, jonka valikoima lennätti minut leveälle pyllylleni. Lääkevalikoima kattoi kaiken sydänvaivoista syöpätauteihin. Tietenkin tämä kuulosti minusta naurettavalta, mutta uteliaisuudesta ostin muutamia mielenkiintoisia mikstuuroja esimerkiksi yskään ja flunssaan. 

Kolmessa vuodessa olen ehtinyt suorittaa empiiristä tutkimusta Kiinan ihmeillä. Kyseiset tuotteet ovat yllättäneet minut positiivisesti. Aina, kun olen tuntenut flunssan oireita, olen hörpännyt mielivaltaisen annoksen eliksiiriä, joka on taltuttanut tautini jo ensimetreillä. Näiden rinnalla Suomen flunssarohdokset kuten auringonhattu-uute ja munkkitippat ovat kaikessa noloudessaan plaseboa. Kiinan ihmeiden ansiosta, näin kuvittelen, olen ollut flunssaton ja sen suhteen jälkitauditon jo kolme vuotta. Vai liekö sattumaa...

Analyyttisesti mietittynä ihmelääkkeitä tuskin on, mutta kenties länsimaisen lääketieteen reviiriä voisi laajentaa Kiinanmuurin toiselle puolelle. Kansalliset hoitosuositukset eivät tätä tue, mutta ehkä jo vuonna 2020 perustettava syöpäkeskus huomioi myös erilaisen lääketieteen mahdollisuuden ja tuo potilaan tietoon lisää hoitovaihtoehtoja. Tätä ennen potilas ottaa vastuun omista hoitopoluistaan. Ehkä Kiinan ihmeet voivat olla yksi niistä. Jos niitä haluaa kokeilla, niin suosittelen paikan päälle menemistä. Netin kautta tilattuna ihmetuote voi sisältää mitä vaan, ja Kiinaa ajatellessa ensimmäisenä mieleen tulee maitojauheskandaalista tuttu myrkyllinen melamiini.

Jos syöpäni leviää tai uusii, en näe mahdottomana ajatuksena kokeilla täysin erilaista hoitomuotoa. Tulisi sekin kokeiltua eli on parempi katsoa kuin katua. Mutta askel kerrallaan, kristallipalloa ei ole. 

9 kommenttia:

  1. ”Biologiset hoidot ovat näistä uusimpia, ja niitä kutsutaan täsmälääkkeiksi, koska ne vaikuttavat vain syöpäkasvaimeen.”
    Kuulostaa hyvältä, mutta biologisia hoitomuotoja ei sovi kaikille, vaan tietyn syöpäkudoksen estämiseksi (HER2-proteiini). Harmi, että ei kaikille. Vain 20 prosenttia rintasyövistä on HER2-positiivisia.
    Melkoinen matka sinulla oli.
    Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos tietoiskusta.
    Lukijasi ja ”tsemppaajasi”.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos kiitos kiitos :D Tsemppaus on aina ilon aihe!

      Ai niin, en puhunut pelkästään rintasyövästä noissa hoidoissa. Noita syöpäsolujen pinnalla olevia proteiineja, antigeenejä on monissa muissakin syövissä (CL leukemia, Non-Hodgins, melanooma jne).

      Poista
    2. siis joihin on kehitetty biologisia hoitoja. Ärsyttää, kun hoidot on vaikuttanut mun ajatteluun. Pätkii kokoajan.

      Poista
  2. Tykkään sinun asenteesta. Et ole sinisilmäinen ja olet realisti.
    Sinulla on kosketus syöpään sekä henkisellä tasolla (omaistesi kautta, otan hirveästi osaa) että omakohtaisesti. Blogisi kautta sain viestin, että syöpään pitää suhtautua hyvin vakavasti ja JOKAINEN syöpäsairas TAISTELEE syöpää vastaan (ei vain julkisia tai syövästä selviytyneitä). Toisilla on laaja tukipiiri, toisilla ei ole ketään erityistä ja tietokone voi olla ainoa keskustelukumppani ja terapeutti.
    Minuun blogisi vaikuttaa hyvin paljon, kiitos, että jaksat sen ylläpitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kostu paperinenäliina.. hups toinenkin. Ihana viesti!

      Poista
  3. Moi, olen hankala ihminen, koska aika usein kyseenalaistan asioita. Edessä on sädehoito ja rupesin tutkimaan näitä sädehoitoalueen palovamma-asioita. Sen yhteydessä sain todella yllättäviä tietoja sädehoidosta ja sen sivuvaikutuksista, ja nyt henkiset paineet kasvavat liian suuriksi. Sinun sädehoitosi on kohta alkamassa. Aiemmin blogissasi jo oli ajatuksiasi sädehoidosta, sen takia kysyn vain, onko sinulla ollut millainen epäilys vai menet sädehoitoon hyvällä luottavaisella mielellä. Kiitos, jos kerrot asiaa omasta näkökulmastasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei sinä Hankala ihminen :)
      Minulla on juurikin noita samoja ongelmia kun sinulla. Pohdintaa pohdintaa, epäilyä epäilyä, pelkoa jne. Lopulta aina päädyn siihen tulokseen, että ehkä noita hoitoja ei olisi hoitosuosituksissa, jos haitat olisivat hyötyjä suurempia. Yritän siis toivoa ja uskoa, että näin asiat on! Muuten hajoan ja jämähdän siihen pelon ja epäilyksen suohon...
      Eli menen sädehoitoon "hyvin mielin", koska en uskalla olla menemättäkään. Tiedän, ikävä kyllä, säteilyn aiheuttavan syöpää, ja siksi esimerkiksi päätä ei kuvata muuten kuin pakottavissa tilanteissa. Säteilyä pyritään välttämään aina kun mahdollista. Joskus minua surettaa, etten ole niin rohkea, että jättäisin perinteiset hoidot ottamatta ja matkustaisin esim. Meksikoon syöpäklinikalle, jossa käytetään vaihtoehtohoitoja. Aion siis käydä hoidoissa käypähoitosuosituksen mukaisesti eli sytot, säde ja hormoni. Jos uusiutuu, niin tuskin lähden enää tohon rumbaan. Katson nyt ainakin nämä kortit ja toivon parasta!
      Tänään olin kyllä kahvilla yhden sairaanhoitaja kaverini kanssa, jonka isällä on syöpä. Sh kaveri oli pitkälti sitä mieltä, että jos hänellekin tulisi syöpä, niin hän ei ehkä ottaisi perinteisiä hoitoja ollenkaan.. Eli pohdittiin juurikin näitä samoja asioita. Ja kuulemma Teema kanavalta oli tullut ohjelma paaston merkityksestä syövässä ja muissa taudeissa. Kuulemma ohjelmassa oli kerrottu, että paasto piiskaa omaa immuunipuolustusta tehokkaammaksi. Mietittiin juuri, että tossa vois olla perää, mut mistä näistä tietää!
      Ja tosta sädehoidon alotuksesta. En ihan hirveen luottavaisin mielin ole omaan hoitotahooni. Sädehoitoja on taas lykätty. Mun annosta ei ole vieläkään laskettu, vaikka olen käynyt sädehoidon suunnittelussa jo 1,5 kk sitten :O Olen ottanut taas kierroksia ton asian tiimoilta. Toi annoksen laskeminen on sinänsä tärkeää, että säteilyannos on sopiva. Tärkeää on, että säteilyä saa optimisti eli tarpeeksi tehokas syöpäsoluille, mutta "hellä" iholle ja mahdolliselle sekundaari syövälle. Mulla on siis hiukan luotto mennyt tohon osaamiseen, joten se aiheuttaa mulle epävarmuutta.
      Sädehoidon aloitus on siis lykätty hamaan tulevaisuuten?! Kehtasivat vielä sanoa mulle: "jos mitään ei kuulu, niin soittele helmikuussa uudestaan". Kaikkien mun hoitojen piti olla ohi helmikuun puolessa välissä. Nyt vaikuttaa siltä, että hyvä jos loppuvat ennen toukokuuta... Toivon todellakin, että sun hoitoketju on toiminut moitteettomasti, ja sulla on tunne, että hoitohenkilökunta tietää, mitä tekee!! Luottaisin itse yliopistollisen sairaanhoidon tasoon, sillä siellä pitäisi olla viimeisin tieto ja taito. Tänne periferiaan ja keskussairaalaan ei taida valikoitua mitkään alan "huiput"... Sairauslomatodistuskin uupuu edelleen :o
      Toivon kaikkea hyvää sulle!!!!!!!

      Poista
    2. Olen hankala, senkö takia hoitopolku niin kivinen? Olen turhautunut. Olen skeptikko. Kerjäänkö vaikeuksia itselleni? Törmäänkö vaikeuksiin hankalana ihmisenä?
      ”Teema kanavalta oli tullut ohjelma paaston merkityksestä syövässä ja muissa taudeissa. Kuulemma ohjelmassa oli kerrottu, että paasto piiskaa omaa immuunipuolustusta tehokkaammaksi.”
      Ohjelmaan törmäsin sattumalta, mutta nukahdin hetkeksi ja ”syöpäosuus” meni ohi.
      Paastolla kuulemma Israelissa hoidetaan syöpää… Mutta ”lääketieteellistä” paastoa pitäisi aloittaa oikein ja lopettaa oikein.
      Itse pelkään sädehoitoa kamalasti. Kun rinta on poistettu, miksi arpea ja kainaloa pitäisi polttaa? Ennuste paranee, mutta toisaalta huononee.
      ”Mutta askel kerrallaan, kristallipalloa ei ole” , olet oikeassa. Kristallipalloa ei ole.
      Kiitos, että jaksat keskustella.

      Poista
    3. Tiedän kokemuksesta, että skeptikot kerjäävät verta nenästään. Joskus epäilen, että se johtuu osaksi pelosta uusia, vieraita asioita kohtaan. Siksi ajattelen, että syöpähoidoissa hoitohenkilökunnalta tietynlainen "ymmärrys ja empatia" olisivat ensisijaisen tärkeitä. Perustelu ja rauhoittelu olisivat välillä paikoillaan...
      Sinun tapauksessa näkisin asian niin, että yrittäisit ajatella, että miljoonat muutkin käyvät samoissa sädehoidoissa eikä monellekaan ole tullut mitään haittoja. Mun siskolle ei tullut mitään! Ja jos saat jotain ihoreaktioita, niin annosta voi tarkastaa/pienentää tai pitää taukoa hoidoista.
      Ennen hoitoja voisit hoitaa sädetettävää aluetta a- ja/tai b-vitamiini pitoisella voiteella. Eli hoitoalue olisi mahdollisimman vahva ennen hoitoja. Itse ajattelin tehdä näin. Ainakaan rasvauksesta ei ole mitään haittaa, ja tuntuu, että edes jotenkin itse vaikuttaa hoitotulokseen.
      Mietin myös, että toivottavasti olet lukenut sädetyksestä puolueettomilta ja luotettavilta sivustoilta. Netissä tuntuu liikkuvan kaikenlaista "tietoa".

      Ei kestä kiittää! Samassa veneessä ollaan.

      Poista

Sarppa kiittää :D