keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Kireät kiinnikkeet

Nyt se syöpä on levinnyt. Takuulla, ihan varmasti. Poistetun rinnan alueella, kainalossa sekä pienessä ja suuressa rintalihaksessa tuntuu jomotusta ja kirvelyä. Joka kolkassa vaikuttaa olevan patteja, kuhmuja ja arkaa helminauhaa. Nukkuminenkin sattuu vasemmalla kyljellä. Ja juuri kipu muistuttaa syövästä, sillä nimenomaan se johti minut syöpäpatin jäljille alunperinkin. Miten onkin iskostunut mieleen, että kaikki tiet ja vaivat vievät syöpään?

Onneksi rintasyöpähoitaja sijaitsee samassa hospitaalissa, joten piipahtaminen hänen luonaan on helppoa. Pelkkä juttelu parantaa huuhaa-valittajan hysteriaa, ja diagnoosikin selviää varmojen otteiden jälkeen; kireyttä ja kiinnikkeitä operoidussa rinnassa ja kainalossa.

Seuraavaksi valittaja seisoo kuvainnollisesti lakki kourassa tissihoitajan kanssa seuraavalla ovella, jossa sumplitaan sopivaa hoitoaikaa. Eikä aikaakaan kun fysioterapeutti venyttelee ja vanuttelee rintaa. Vähän pihtiotetta sieltä, ja vähän runnomista täältä.

Ulkoisesti rinnan arvesta ei näe, että minulla on kiinnikkeitä, sillä arpi näyttää siistiltä eikä ole kovinkaan paksu. Silti rinnanpoistoaluetta käsitellessä kiinnikkeet tuntuvat, eikä lihas liiku käsittelevien käsien alla sulavasti.

Rinnan kalanruototeippaus
Käsittelyn jälkeen hoitoon haettiin lisätehoa kinesioteippauksella. Tarkoituksena oli nostaa ihoa ja parantaa aineenvaihduntaa. Kenties toinen käsittelykerta riittää. Rinnan lisäksi pinkkiä sai myös kiukkuava olkapää.

Hoitomuoto ei osoittaunut menestykseksi. Kinesioteippaukset polttivat kuin kiehuva öljy. Teipin alle kehkeytyi makeita vesikelloja, joista osasta valui märkää. Vaatetuksen alle jouduin teippaamaan rasvattuja lappuja. Illat nakuilin suosiolla. Kylmä vesisuihku tuntui kirvelevältä ja kuumottavalta rikki menneessä ihossa. Ja jos ei jotain pahaa, niin jotain hyvääkin; säästyipä vettä.

Silikoniteippaus
Seuraava käsittelykerta sujui paremmin. Fysioterapeutti näytti, miten arpea tulisi hoitaa. Hän suositteli rasvauksen jälkeen poikittaista ja nipistävää arvenirroitteluliikettä. Uudeksi pehmentäväksi arpiteipiksi sain Mepiform silikoniteipin seuraavalla ohjeistuksella: "Pidä teippiä noin 12 tuntia kerrallaan ja ota arpea pehmentänyt teippi pois käsittelyn ajaksi. Käsittelyn jälkeen kiinnitä sama teippi takaisin kuivalle ja rasvattomalle iholle. Teipin kanssa voi elää normaalisti, sillä silikoniteippi pysyy myös suihkussa ja uimassa. Samaa teippiä voi käyttää esimerkiksi kolme-neljä päivää".


Neljännen käsittelykerran jälkeen uniasennot lisääntyivät. Nyt vasemmalla kyljellä köllöttely onnistuu ilman kipuilua. Voin todeta, että tälläkään kerralla tie ei viennyt syöpään, mielikuvitus kylläkin. Asiat voisivat olla huonomminkin. Arpeen olisi saattanut tulla liikakasvua tai pahimmillaan keloidi, jonka hoitomuoto onkin sitten vallan eri stoori. Hysteerikko vaikenee.

Keloidi



2 kommenttia:

  1. "Pidä teippiä noin 12 tuntia kerrallaan ja ota arpea pehmentänyt teippi pois käsittelyn ajaksi. Käsittelyn jälkeen kiinnitä sama teippi takaisin kuivalle ja rasvattomalle iholle. Teipin kanssa voi elää normaalisti, sillä silikoniteippi pysyy myös suihkussa ja uimassa. Samaa teippiä voi käyttää esimerkiksi kolme-neljä päivää".
    Oma kokemus:
    - teippi ei pysy paikalla kovin pitkällä
    - teippi ei tartu enää pesun jälkeen, kun vain vähäsen ja tippuu pikaisesti
    - kaksi kerta on korkein aika, kun teippiä voi käyttää, ja toinenkin päivä on vain sinnepäin
    Nyt kokeilussa on geeli, joka on hullun kallis, mutta käyttöä on vaivatonta. Se vie kukkaro perikatoon, se on varmasti. Ohjeiden mukaan teippien kanssa pitää sinnitellä n. puoli vuotta, geeli muka tekee tehtävänsä neljässä kuukaudessa.
    Potilaan mielestä se on taas rikastumista potilaan kustannuksella. Kun vaihtoehtoja ei ole, hinta voi olla vaikka kuinka korkea.

    Kiinnikkeistä. Rintasyöpäyhdistyksen keskustelupalstan käyttäjä kertoi Syöpä-lehdessä, että kireät kiinnikkeet oli vaivana useita vuosia. Sattumalta hän törmäsi fysiatriin, joka käsittelee hevosten kiinnikkeitä, ja kun periaate on samaa, kokeilee auttamaan ihmispotilaitakin. Kertojan mukaan ongelma oli eliminoitu kolmessa tai neljässä käsittelykäynnissä.

    Arpikipua, "helminauhat", nukkumisasento... niin tuttu.
    Sen lisäksi kainalon alla oleva omenankokoinen rasva(?)pallo on kivulias ja epämiellyttävä ilmiö, josta en pääse eroon.

    Onneksi, sinulla ei ole käden turvotusta, joka nyt on vielä pahempi, kun ympäristö muuttuu "saunaksi".

    Kiitos kertomuksesta ja luottamuksesta. Kiitos kineesioteippauksen kokemuksen jakamisesta.

    VastaaPoista
  2. Luin Erikin blogin äsken. Hän kuvasi näitä samoja "ongelmia".
    Olen tosi onnellisessa asemassa, ettei minulla ole tämän pahempia vaivoja jäännyt tuosta rintasyöpäleikkauksesta!!! En tiedä ketä kiittää, kirurgia vai omaa kehoa vai hyvää tuuria. Kiitos elämä :)

    Mulla Mepiform pysyy tosi hyvin. Tauon aikana käsittelen arpea, ja teippi lepää siinä, mistä sen alunperin otinkin (ettei kuivu). Olen käynyt Mepiformin kanssa uimassa uimahallissa, saunssa ja suihkussa, eikä minulla ole ollut mitään ongelmaa kiinnipysymisen kanssa. Voisin pitää samaa varmaan viikon, mutta teippi muuttuu jotenkin likaiseksi, enkä viitsi pitää sitä hygienia syistä pidempään. Teipin kiinnipysyminen riippuu ikävä kyllä ihon ominaisuuksista (pH, hikoilu?). Olen nähnyt sitä kipu- ja estrogeenilaastareiden kanssa. Kaikilta ei myöskään sula itsesulavat ompeleet.

    Minulle tuli vähän huono-omatunto kommenteistasi. Miksi minulla on asiat näin hyvin ja sinulla ei :-/ Kumpa voisin ottaa osan taakastasi...

    VastaaPoista

Sarppa kiittää :D