sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Puolukkapäivät


Verta!?!

Haavako? Missä? Vuotavatko peräpukamat vai kenties suolistovuoto? Tunnen syyllisyyttä, sillä olen taas sortunut tulehduskipulääkekuuriin. Olkapäätä ja operoitua rintaa särkee, ja Voltarenin ominaisuudet huomioon ottaen minulla voisi olla vuotavia divertikkeleitä. Vai voiko minulla olla antiestrogeenilääkityksestä huolimatta kuukautiset?!!

Juuri pari viikkoa sitten illakoin, etten tarvitse enää kaapissa olevia kuukautissiteitä. Omalta osaltani fertiiliys ja menkat ovat ohitse ainakin seuraavaksi viideksi vuodeksi. Kiitos tamoksifeenin, antiestrogeenin, ei tuppuja tai tulppia. Ei puolukkapäiviä!

Tarkempi tarkastelu osoitti verenvuodon lähteen. Kuukautiset tai ainakin jotain runsasta vuotoa välimaastosta. Kuuntelen lorotusta vessanpytyllä ja selaan taas tamoksifeenin haittavaikutuksia Fimean sivulta. Yleisenä haittavaikutuksena on emätinverenvuoto. Onko minulla siis normaali haittavaikutus vai jotain epänormaalia? Mistä senkin tietää?

Soitan syöpikselle. Kukaan ei vastaa. Asiakaspalvelun kautta yhdistetyt puhelut katkeavat "tuut tuut tuut" -hälyytysääneen. Tunnin soittamisen jälkeen valitan vuolaasti keskukselle paskasta palvelusta, ja hän yhdistää minut salaiseen kännykkänumeroon. Puheluun vastaa pahantuulinen naishenkilö, joka lupaa viedä puhelimen jollekin, jolla ehkä on aikaa.

Se mukava ja kokemusta uhkuva syöpähoitaja ottaa puhelun ja ilmoittaa, ettei vuoto ole normaalia. Hän hoputtaa minua menemään naistentautien poliklinikalle, ja jatkaa, että onkologi soittaa myöhemmin, osastokierron jälkeen.

Polilla sattuu olemaan se yksi über kiva ja syöpätiimellyksen hengessä mukana ollut gynekologi. Tutkimus osoittautuu kivuliaaksi. Aivan kuin minulle tehtäisi silpova ympärileikkaus. Hätääntyneeseen kiljahdukseeni saan selityksen, että limakalvoni ovat haurastuneet tamoksifeenin vaikutuksesta. Samalla mielessäni kiittelen, etten ole fillarilla liikenteessä... Hyvinä uutisina kuulen, että munasarjat ovat normaalit ja kohdunlimakalvo on paksuuntunut vain 6 millimetriä. Tutkimuksessa ei onneksi ilmene mitään poikkeavaa, mutta über kiva ilmoittaa: "jos vuoto jatkuu runsaana, seuraavana aamuna pitää suorittaa kaavinta. Siinä tapauksessa tulet heti aamusta tänne ravinnotta". Nähtyään pelästyneen ilmeeni hän lisää: "kaavinta ei ole mitään siihen verrattuna, mitä olet jo joutunut kestämään. Pikku juttu. Kaavinta kestää kymmenen minuuttia, ja se tehdään nukutuksessa".

Lepään. Verenvuoto tuntuu vähenevän, enkä mene kaavintaan vaan normaalisti töihin. Siellä vuoto alkaa taas runsaana. En tiedä, kumpi ärsyttää enemmän: jatkuva tuppujen kanssa tussaus vai onkologin oharit. Ärtymyksen keskellä muistan hoitajan puheet Zoladexista. Siis mitä, missä ja milloin?
Rintasyöpähoitaja pistää Zoladexin vatsamakkaroihin

Osastolla törmään sopivasti über kivaan. En kerro hänelle mitään vuodosta, mutta marisen onkologin soittamattomuutta. Über kiva ottaa kuuman linjan onkologille, ja lääkitykseen lisätään Zoladex.

Vaikka asiat selvisivät noinkin helposti, häpeän häikäilemättömyyttäni. Mutta itseni tuntien epäonnistuneet soittoyritykset olisivat ajaneet minut epätoivon partaalle. Onneksi edes lääkäri saa yhteyden toiseen lääkäriin pika pikaa. Tavis saa kirjeen, jos hänet on muistettu ilmoittaa jakelun saajaksi.

Kohdallani tamoksifeeni osoittautui haittavaikutuksista huolimatta lällyksi. Viiden kuukauden käytön palkaksi sain normaalia runsaammat kuukautiset. Nyt tamoksifeenin rinnalle aloitettiin gosereliini-implantti (Zoladex), jolla pyritään vähentämään seerumin estrogeenimäärää. Kuukautisten poisjääminen on tällä hetkellä tavoite ja ennustetta parantava tekijä. Implantin vaikutus alkaa näkyä kolmen viikon päästä eli uusia haittavaikutuksia odotellessa unohdan puolukat. Seuraavaksi panostan mansikka- ja mustikkapäiviin...

Rintasyöpäni on vahvasti estrogeenireseptori- sekä HER2-positiivinen

2 kommenttia:

  1. Että sillasta tällä kertaa... metkaa kuulla, että vuoto ei ole normaalia tamojen aikaan, vai viittasiko vaan runsaaseen vuotoon? Mulla yks syöpätuttu potee nuita... siis pari kertaa vuoteen tulee kunnon tyhjennysvuoto, muuten ei mitään. Hällä se on vissiin normaaliks todettu. Mut hyvä että sait lisämömmöjä, saapihan olla vähän levollisemmin mielin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on just tätä :-/ Toiselle sanotaan, että on normaalia ja toiselle ettei ole :O
      Itse en koskaan päässyt puheisiin syöpälääkärin kanssa, joten olen postitetun tekstin varassa, joka ei kertonut juuri mitään. Rivien välistä luin asian niin, että kaikenlainen estrogeenitoiminta (kuukautiset) ovat huono juttu ennusteen kannalta. Jos vuotoa tulee (runsasta tai ei), niin se on huono juttu. Silloin estrogeeni jyllää elimistössä edelleen ja ruokkii syöpää. Ehkä joo olen tyytyväinen lisälääkitykseen :D

      Poista

Sarppa kiittää :D