keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Viides syto


OSA 1

Aikainen herätys. En osannut nukkua enää viiden jälkeen. Unenkin päähän pääsin vasta viidellä milligrammalla melatoniinia. Sytostaattikättä särkee taas, ja se kramppaa tosi pahasti. Ehkä se tietää, mitä on tulossa. Kenties vihdoin ne viidennet sytostaatit. Kaikki riippuu labravastauksista. Oma labra on kiven heiton päässä, mutta kuulemma on järkevintä tulla suoraan myrkky-yksikköön, jonne on matkaa. Pahimmassa tapauksessa en saa hoitoa vieläkään ja lähden häntä koipien välissä takaisin kotiin. Eli sata euroa per siivu. Päädyin siis kuitenkin taksiin viime olojen jälkeen.


Jouluviikolla poliklinikka on kiinni, joten tiputukset tehdään sulun aikana osastolla. Osastolla onkin eri meininki ja eri henkilökunta. Ihmiset tervehtivät heti. Sihteeri toivotti tervetulleeksi nimellä, ja oma kiharapäinen hoitaja esittäytyi iloisesti ja osoittautui kaimaksi. Kaiken lisäksi lääkärikin kävi jututtamassa, tosin venäläinen, ja kommunikointimme oli melkoisen epäselvää. Meinasin pyllähtää pyllylleni kuitenkin ilosta. Oliko ilmassa siis jouluntaikaa vai oliko palvelu niin paljon riippuvainen henkilöistä? Kerrankin olen tyytyväinen. Kaiken lisäksi minulle tarjottiin juomaa, lämmittävää takkia ja sermiä. Kummallisen hyvää palvelua?! Harmillista, että seuraava hoito annetaan taas entisessä paikassa. Buu!!

Neutrofiilit parantuivat luomusti vihdoinkin, joten kortisoni ja pahoinvointilääke menee jo, ja sivutipassa keittosuola. Kanyylialue punottaa ja särkee, mutta kama vaikuttaa menevän suoneen eikä kudokseen. Onneksi tippa laitettiin vaihteeksi ei-normaaliin-syto-käteen. Vasenta sytokättä koskee edelleen, mutta elämä maistuu mansikoilta, ainakin toistaiseksi.

Läppäri sivuun ja makaamaan. Siitä se taas lähtee. Ensimmäisenä punaista ja sitten kahta kirkasta. Silmiin sattuu, ja hutera olo iskee. Kikkarapää käy jutustelemassa ja seuraamassa tilannetta. Kaiken lisäksi pöperöäkin tuodaan pöytään.

Voin keinuvasti. Harmaa esirippu tippuu silmien eteen. Kaikki tuntuu sumealta. Taksi odottaa, mutta kollega kaappaa minut mukaansa, ja lähdemme muita kollegoita morjestamaan. Kaikilla tuntuu olevan kovasti asiaa, mutta muistanko siitä mitään. Ehken. Itsensä kannattamisessa on tarpeeksi.

OSA 2

Pahoinvointilääkekoktail osoittautui tehottomaksi. Olen oksentanut pari päivää enemmän tai vähemmän. Pää on turvonnut niin, että olen rypytön, toistaiseksi. Ilma ei kulje nenän kautta, joten läähätän koko yön ja näen hallusinaatioita. Tilhet hyppivät sisällä ja repivät verhoja. Kuka nekin sisään laski?

Joulu on piloilla. Tai ainakin erilainen ja ikimuistettava. Syöpä ja hoidot väsyttävät, ja koen taisteluväsymystä. Masentaa hiukan, sillä tukka tippuu taas, ja alushousut sotkeentuvat... no siihen itseensä. Ettei vaan sulkijalihas kärsisi hoidoista. Vaipatko? Joskos ne voisi jättää sinne vaivaiskotiin, sinne hamaan tulevaisuuteen.

Hitaasti mutta varmasti esirippu nousee päänsäryn kera. Ehkä uusivuosi koittaa sittenkin Ahvenanmaalla. 

14 kommenttia:

  1. Hienosti ja positiiviseen sävyyn olet Sari jälleen kirjoittanut oloista huolimatta. Jossain vaiheessa ehkä se ahdistus tulee myös, mutta toivon sen kestävän vain hetken kuten minulla kesti, mutta se hetki oli ikuisuus, aika menetti merkityksen, katosi ja jäljelä vain loputtomuus jatkuva. Muista, että sekin menee ohi vaikkei uskoisi ja siitä voi alkaa uusi aikakausi. Jolloin jotain uutta on opittu ja oppi mennyt perille ja jokin muuttuu. Jos olot pahenee, lue vaikka Eckhard Tollen "Läsnäolon voima." Ainakin mua myös kirja tuo auttoi ja auttaa edelleen sivun kaksi lukiessa jos ahdistaa: Voimia Sari kulta, ex naapuri.

    VastaaPoista
  2. Hei, ainakin viides sytö on ohi ja nyt matkaa vain ylöspäin. Meillä tämä kaikki on vielä edessämme ja pitäisi kerätä henkisiä voimia, että kestäisimme tuskia yhtä huumorilla (vaikka mustalla, sekin kelpaa), niin kuin sinä. Hyvin ”ex naapuri” kommentoi, joskus hetki voi olla liikaa. Mutta meidän pitää muistaa, mitä vastaan me taistelemme, kova vastustaja vaatii kovia aseita. Voimia! Vikki

    VastaaPoista
  3. Kiitos kiitos taas kerran :) Kyllä tämä taas kaikkien ihanien tuella <3
    Vai että ex-naapuri :D

    VastaaPoista
  4. ”Sulkijalihas” on erittäin suuren rasituksen alla. Sen kautta elimistöstä poistuu aikamoinen määrä myrkkyä. Pidetään sulkijalihaksistamme hyvää huoltoa kunnioittaen sen tehtävää hoidon aikana. Minun suihkukapissani sitä varten on Scheriproct -voidetta. Oletan, että ongelmaa helpompi ehkäistä ja neuvon omaa hoidokkiani huolehtia sulkijalihaksesta säännöllisesti niin, että puoleksi vuodeksi Scheriproct-huolto olisi tapana. Hoidokkini kapinoi toistaiseksi, mutta pidän voidetuubin näkyvissä hammastahna-tubin vieressä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uih... mulla oli bepanthen hammastahnatuubin vieressä... teki saakulin pahaa, kun vetäs sitä tahnaa vahingossa nenänsä risoille limakalvoille... mitä lie tekis peräpäässä....

      Poista
    2. Meidän tyttöjen, kesken toi Shceryproct-voide on erittäin tehokas ja hellävarainen peräpukamille ja nyt on suureksi avuksi vaivana oleviin vaihdevuosilimakalvojen oireisiin. Tekee tosi ”guta” ja rauhoittaa. Ei polta eikä tahri, kun on ohut. Suosittelen.

      Poista
    3. Nam, hammastahnaa peräpäähän ;)

      Tosta Scheriproctista sen verran. Se sisältää kortisonia ja paikallispuudutetta, joten puudute tekeekin "gutaa", kunhan muistaa kohtuukäytön. Se heikentää pintaverenkiertoa, joten luonnollinen paraneminen saattaa heikentyä, kun vaurioalueelle ei tule happea. Sanon ton vain siksi, että jos innostutte sitä enemmänkin hölväämään (viikkotolkulla) :) Niin ja kortisoni ohentaa ihoa ja heikentää limakalvoja pitkällä tähtäimellä, eikä se ole hyväksi limakalvoille, ainakaan emättimelle, ja siitä saattaa muodostua noidankehä :) Näin osastofarmaseuttina siis huomauttelen huoleni tästä asiasta :D

      Poista
  5. Jiihaa... tätä tää on... maanantaina meen koklaamaan taas... varattuna pahoinvointilääkettä kolmea sorttia, ripulilääkettä ja peräpuikkoja ;D kuka piru sen pinkin värin keksikään... paskaruskea vois passata paremmin! Tsemppiä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulemma 21.1.2014 muistaakseni Silminnäkijässä on taas kerran rintasyöpäkeskustelu. Kenties, pinkkivärinen :) ?

      Poista
    2. Tanja, ei käy kateeksi :( Mutta onhan se sentään jo viimeinen, eikö niin ollut? Se lohduttaa, ainakin vähäsen. Mulla tää toipuminen on ollu nyt hitaampaa kun edelliskerralla, joten kauhulla odotan seuraavaa satsia.

      Onnea koitokseen! Toivotan mahdollisimman vähäisiä "oloja"!!!!!!

      Poista
    3. Täytyy muistaa katsoa 21.1. Kiitos vinkistä!

      Poista
  6. Täällä luettu uutena kuulijansa tarinaasi. Sulla on kans sana hallussa. Välillä huomaa purskahtavansa nauruun.

    Terveisin 17 kk tätä taivalta taapertanut :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kumma kun ei tuo tajua vakavasti sairastaa ;) jo vaan... jostain se pitää huumoria repiä, vaikka sitten peräpäästä...

      Poista
    2. Kiva, olen iloinen. Tehtävä on täytetty, jos jotain naurattaa nää höpötykset :)

      Anonyymillä on vissiin sitten pyyhkinyt ihan mukavasti? :)

      Poista

Sarppa kiittää :D