torstai 19. joulukuuta 2013

Hankala potilas

Seison ja pidän kiinni pinnasängyn pinnoista. Olen yhden vanha ja huudan kurkku suorana lastenosastolla, jossa hoidetaan rauhaskuumettani. Kuume on hiponut 42 astetta, ja minua on makuutettu jäiden välissä. Virkistyn ja vaadin huomiota. Huudan edelleen pottaa, mutta hoitajat eivät ymmärrä minua. Kukaan heistä ei ymmärrä, että vihaan märkää, kylmää vaippaa. Osaan jo käydä potalla. Raivoan. Heitän märän vaipan ja housut lattialle mielenosoituksellisesti. Kiltistä vauvasta kehkeytyy hankala potilas.

Syöpiksellä en ole suosittu potilas, yllätys. Pitkälti tämä johtuu omasta käytöksestäni eli luottamuspulasta toisten osaamista kohtaan. Käyttäytyisin varmasti ymmärtäväisemmin, jos alkumetrit syöpää hoitavassa sairaalassa olisivat sujuneet auvoisemmin. Alun perin ennakko-odotukseni olivat hoidon sekä henkilökunnan osaamisen suhteen liiankin korkealla ja jopa epärealistisia. Olin kuullut hehkutusta syöpäpolin ihmisten mukavuudesta ja ammattitaidosta. Monet potilaat jopa tekevät joulun alla pyhinvaellusmatkan sairaalalle viedäkseen lahjoja kiitoksena hyvästä hoidosta. Sitä minä en taida tehdä, koska monet asiat kismittävät minua edelleen; eniten yhteistyön ja luottamuksen puute.

Lähisairaalassa luottamus säilyi koko hoitoketjun ajan, mutta jatkohoidot eli sytostaatit ja sädehoito annetaan muualla, joten oletin kaiken sujuvan sielläkin mallikkaasti. Olihan kyseessä vakava sairaus, syöpä. Pettymykset alkoivat heti. Kainalon etäpesäkkeen takia minulle oli määrä tehdä CT kuvaus. Kutsua siihen tai muihin hoitoihin ei kuulunut. Keräsin rohkeutta ja soitin tuskastuneena syöpikselle. Halusin pian terveeksi! Puhelimessa joku alkoi väheksymään hätääni. Hän ilmoitti, ettei minulle kuulunut CT skannaus. Melkoisen närkästyneenä kysyin perusteita tähän, mutta näin oli kuulemma päätetty, tuut tuut tuut.

Istuin hölmistyneenä puhelin kädessä ja meinasin tyytyä henkilön vastaukseen. Epävarmuus jäi kalvamaan, ja soitin uudemman kerran. Samainen henkilö oli edelleen samaa mieltä ja kieltäytyi antamasta puhelinaikaa lääkärille. Paloin halusta tietää, miksi kyseinen tutkimus ei kuulunut minulle, vaikka minulla oli etäpesäke. Aloin tuskastumaan asioiden etenemisen vaikeuteen ja palasin pinnasänkyaikaan ja muutuin hankalaksi potilaaksi. En huutanut aivan niin primitiivisesti kuin vauvana, mutta kiltti ja epävarma kissimirri muuttui ärhenteleväksi leijonaksi. Vaadin parempaa palvelua ja oikeuksiani.

Lääkäri ei koskaan soittanut minulle. Jossain vaiheessa postilaatikkoon kolahti kutsu CT kuvaukseen. Kuvissa näkyi poikkeavia muutoksia paksusuolessa ja munasarjoissa. Sytostaattien aloitusta lykättiin lisätutkimuksia varten. Mietittiin jopa munasarjojen poistoa, mutta gynekologin mielestä olin terve. Munasarjani vain pullistelivat follikkeleista ja olivat lähinnä normaalia isommat. Paksusuolikin osoittautui lähinnä kakkaiseksi. Helpotukseni oli valtava, ja olin tyytyväinen periksiantamattomuuteeni. Vihdoin hoidot pääsisivät alkamaan.

Herceptin tutkimus
Hoidot eivät alkaneet. Minut unohdettiin. Ihmettelin, kun kutsua ei tullut sytostaattihoitoihin, vaikka onkologi oli ilmoittanut, että hoidot pitää aloittaa mahdollisimman pian. Soitin taas hoitavaan sairaalaan, enkä ajautunut edes riitaan kenenkään kanssa, ja asiat etenivät. Ei aikaakaan, kun tippahoitaja soitti ja ilmoitti sytostaattien alkamisajankohdan. Viime kerrasta viisastuneena kysyin epäuskoisena, oliko kaikki tarvittavat tutkimukset tehty ennen hoitoja, sillä Herceptin tutkimusryhmäläisenä minulle kuului "laajempia" tutkimuksia. Pyysin hoitajaa varmistamaan asian lääkäriltä, mutta hoitaja ilmoitti, että kaikki oli kunnossa.

Aloitin sytostaattihoidon jännäämisen. Tein huushollistani mukavan paikan sairastamista varten ja valjastin turvajoukot hoitovalmiiksi, jos oikein huonosti voisin. Päivää ennen sytostaattien aloitusta sain puhelinsoiton, jossa pahoiteltiin hoidon lykkääntymistä. Hoitoja ei voitu vieläkään aloittaa. Isotooppilabraan meno ja sydämen ejektiofraktion mittaaminen olivat unohtuneet, ja niitä tarvittiin Herceptin lääkkeen aloitusta varten. Näin punaista, mustaa ja violettia. Verenpaineeni ja sykkeeni kohosivat. Antipatia sairaalan "osaamista" kohtaan kasvoi pikku hiljaa, enkä ollut enää varma, olinko hyvissä käsissä.

isotooppikamera
Toiveekkaana menin kuitenkin sairaalaan jatkotutkimuksiin eli labraan ja isotooppikuvaukseen. Uskoin, että vastoinkäymiset ja inhimilliset erheet eivät vaivaisi hoitoani enää. Labran ystävällinen täti ilmoitti laittavansa minut kiireellisenä jonon ohi, että varmasti ehtisin isotooppikuvaukseen, joka oli tunnin päästä. Istuin tyytyväisenä odottamaan ja surffailin puhelimellani netissä. Odotin miltei tunnin. Kenties pärstäkerroin ei miellyttänyt. Ajatus ruokki raivoani, jota en pystynyt enää hallitsemaan Se tulvi yli äyräiden. Olin saanut tarpeekseni mokailuista. Syytin labran ihmistä syrjinnästä. Lopulta raivosin myös sihteerille ja tippahoitajalle. Haukuin kaikki, jotka osuivat tielleni sinä päivänä. Mittani oli täynnä, eikä asiaa helpottanut hoitaja, joka väitti, etten ollut osannut täyttää Herceptin tutkimuslomaketta. En kerta kaikkiaan kestänyt yhtään poikkipuolista sanaa kyseisen sairaalan ihmisiltä. Unohdin aikuisuuden, käytöstavat ja itsehillinnän. Olin taantunut kiukkuavaksi vauvaksi.

Olen potilaana taas tyytymätön ja kaiken lisäksi ennustaja. Arvasin tämän viikon tapahtumat jo kolme viikkoa sitten, kun ehdotin filgrastiimin (valkosolujen kasvutekijä) pistämistä hoitojen jälkeen. Asiantunteva hoitotaho katsoi tämän turhaksi. Itse katson turhaksi verikokeissa ravaamisen ja odottamisen, että neutrofiilit kohoaisivat hoidon vaatimalle tasolle eli yli yhden (nyt 0,49). Ympyrä alkaa taas sulkeutumaan, sillä odotan taas hoitojen alkua. Mitä ja milloin? Kumpi ensin: sepsis vai viides sytohoito?

Kysymys siis kuuluu: olenko hankala potilas vai vain väärin hoidettu? Ainakin sujuva hoito ja luottamus puuttuu.

Ps. sairauslomatodistus olisi kiva!

11 kommenttia:

  1. Hei, Chica.
    Edellisen kirjoituksen yhteydessä kysyit kuulumisiamme. 1. syton 1. viikko on päättynyt, olo nyt on parempi, mutta huolena on pahasti turvonnut käsi, näppylöitä erityisesti leikatulla puolella ja pieniä kuumeiluja.
    Tämä kirjoitus osui naulan kantaan. Itse olen potilaan HANKALA äiti. Poikani varmasti ottaa puheeksi tätä aihetta, mutta sait sydämessäni kovasti kaikua, tuttu tilanne meillekin.
    Hoidon kalleudesta poikani kertoo ajatuksiaan viimeisessä blogissa. Se kalleus varmasti aiheuttaa sen, että joitakin ”turhia” tutkimuksia kielletään säästön nimessä. Pitäisikö hoito olla niin kallis? Karkeasti: pitäisikö kielletä joku tutkimus tai mieluummin peruukki?
    Minun ja pokani karvat nousivat pystyyn maanantai A-studion jälkeen. Miten ohjelma oli rakennettu, ketkä oli kutsuttu ja miksi tärkein pointti, eli miksi potilas meni omilla rahoilla tutkimuksiin Intiaan, jotenkin jäi varjoon. Docrates on huippukallis yksityissairaala, jonka potilaaksi meidän kaltaisilla ei ole mahdollisuutta. Sitten huippukalliin yksityissairaalan potilastyytyväisyyden tilaston on täysin p...ka meille, taviksille.
    Neutrofiileista törmäsin keskusteluketjuun: http://www.nupit.fi/foorumi/viewtopic.php?id=512
    mainitset, että sinulla on FB-sivu. Annatko linkki, ehkä hyväksyt minut FB-kaveriksi, vaikka välillä olen katkera?
    Koska blogissa kirjoitan vain tiettyjä asioita, mutta asioista voisi pohtia laajempi muodossa FB:n kautta?
    A-studion juttu:
    http://yle.fi/uutiset/suomalaisfirma_lennattaa_syopapotilaita_intiaan/6992051
    T: Vikki
    Anteeksi, jos kuulostan kuivalta. Olen itsekin kovin vihainen joistakin asioista. Tietenkin voimia meille kaikille ja jaksamista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyöritä oman napan ympärillä jatkossakin. Ainakin minä sain todella hyviä ajatuksia ja tietoja itselle. Olen todella kiitollinen. Haettu se tubigrip-sukka. En ole varma sen koosta (valitsin ”E”), mutta se on edullinen ja voi hakea toisen tarvittaessa. Harmi vain, että apteekki-tädillä ei ollut hajuakaan, miten kokoa voi sovittaa itselle. Mutta se on kuitenkin parempi vaihtoehto, kun paksu omatekoinen side, joka tekee kädestä ”muumion". Pojan turvonnut käsi on minun painajaiseni, nyt on ainakin valoa tunnelissa, kiitos sinulle.
      Siskojen sivulla (http://www.siskot.info/) on karmeita valokuvia, mitä sädetys tekee iholle. Vaikka meillä on siihen matkaa, pelottaa jo nyt. Ihmettelen, miten aiemmin, kun poika oli pieni, sädetyksestä ei tullut niin hirveitä palovammoja. Voi, voi… 
      T: Vikki

      Poista

  2. Biosimilaarinen filgrastiimi saa myyntiluvan

    .

    Euroopan lääkeviraston ihmislääkekomitea CHMP antoi positiivisen lausunnon ensimmäisille biosimilaarisille filgrastiimivalmisteille. Filgrastiimia (alkuperäisvalmiste Neupogen) käytetään muun muassa syövän solusalpaajahoidon aiheuttaman valkosolukadon ja siitä aiheutuvien infektioiden ehkäisyyn, ääreisveren kantasolujen keräämiseen sekä kroonisten valkosolupuutosten hoitoon.
    (http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/biosimilaarinen+filgrastiimi+saa+myyntiluvan/a122705).
    Kun etsin valmisteen selostetta, niin huomasin Biograstim-tuotetta ja sen seloste:
    http://www.diagnosia.com/fi/laakkeet/biograstim-30-miu-injektio-tai-infuusioneste-liuos
    Biograstim-hoidon aikana täytyy käydä säännöllisesti verikokeissa veren neutrofiilien ja muiden valkosolujen määrän selvittämiseksi. Koska ilmeisesti nyt tinkiminen alkaa, ehkä "ne" säästävät kuluja? Jos asia on niin, täytyy ihmetellä prioriteetteja. Olisi mielenkiintoista tietää, missä keskussairaalassa olet hoidossa. T: Vikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poika oli leikattu Helsingissä, vaikka vakituinen paikka on Lahdessa. Lahdessa oli vähän erimillisyyksiä leikkauksen suunnitteluvaiheessa. Jatkohoito kuitenkin tapahtuu Lahden alueellisessa keskussairaalassa. Sain paniikkikohtauksen sen takia, että Helsingin fyssari teki jo mittauksia tukihihalle ja lähetti tiedot Lahden fyssarille. Mutta Lahden fyssari vastasi pojalle, niin kuin sinulle oli vastattu, että kaikki hoidot syöpähoidon jälkeen.
      Yritetään pärjätä tällä tiedolla.
      Sädehoito on pelottava, vaikka mitä sanoisivat, että se ei tunnu missään. Pojalleni se poltti keuhkoja ja sydäntä ja mietimme nyt kovasti, haluako poika lisää geigeriä ja polttaako sädehoito sisuksia lopullisesti. Te olette ensikertalaiset, siis aloitatte "puhtaalta pöydältä", siis todennäköisesti teille sädehoito on turvallisempi. Sen lisäksi ehkä nyt sädehoito on täsmällisempi ja toivottavasti ei aiheuta niin suuria tuhoja, kun kaksikymmentäivuosia sitten. Olette urheita ja sisukkaita naisia, kivoja ja mukavia sen lisäksi. Kiitos teille tuesta. Ja ... periköön ne "mätiä omenia" teidän raskaalla taipaleella. Voimia.

      Poista
    2. Apua!! Toi kaikki on vielä utopiaa mun kohdalla. Eli mulla on kaikki todella hyvin verrattuna teidän tilanteeseen :-/
      Kannattaa muuten lukea kirja: Paljain jaloin. Sen on kirjoittanut Laura Save. Laura kuoli syöpään ennen kun sai tietää, että sen kirja julkaistaan. Laitto ainakin mut miettimään, miten tajuttoman onnellisessa asemassa olen.
      Toivottavasti teille käy hyvin tossa taistelussa!!! Jos ei muuten niin sitten Intiassa :P

      Poista
  3. Ei saatana mitä touhua?! Ihan käsittämätöntä! Miten helkkarissa noin voidaan kohdella ihmistä, jolla vakava sairaus... ihan syylläkin saat ärjyä... mutta väärin se on, että niin joudute tekemään.

    VastaaPoista
  4. Chica, kävitkö fysioterapiassa (lymfahieronta) solunsalpaajahoidon aikana? Oliko sinun käytössäsi kompressiohiha?
    Poikani hoito jatkuu nyt alueellisessa keskussairaalassa, johon hän oli siirretty leikkaussairaalasta. Leikkaussairaalan kompressiohihan suunnittelu oli siirretty alueelliselle sairaalalle, jossa just vastattiin, että solusalpaajahoidon ajaksi ne eivät anna kompressiohihan ollenkaan, vain kun hoito (6kk) menee ohi. Nyt meidän pitäisi tulla toimeen sitomalla käsi itse kotona. Työssä käyvällä minun pitäisi ponnistella kovasti, että jokainen aamupäivä pääsen pojalle sitomaan käden koko päiväksi. Kun pojan leikattu käsi on oikea, itse hän ei siihen pysty.
    Kerro omasta kokemuksestasi, kiitos.
    T: Vikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä lymfa aloitetaan vasta kaikkien hoitojen jälkeen about 6 kk-12 kk. Mulle sanottiin, että hoidotkin voivat turvottaa kättä?! Mulla on semmoinen tubigrip putkisukka. Varsinaista kompressiohihaa ei ole. Mun vasen (leikattu puoli) käsi ei oo ihan hirveesti turvoksissa ja epäilen, että fyssarilta saamani jumppaohjeet auttaa helpottavasti lymfakiertoon. Niin ja välillä hieron kättä itse toisella kädellä.
      Harmittaa, että en voi olla enemmän avuksi! Toivottavasti saatte turvotuksen laskemaan!!!! Voikaa hyvin!

      Poista
    2. Kiitos, vastauksesi rauhoittaa hieman. Kerro vielä tästä tubisukasta, mistä sen sait.
      T: Vikki.

      Poista
  5. Sain TUBIGRIP sukan fyssarilta. Tosin sitä voi ostaa myös apteekista metritavarana. Niitä on erilaisia, siis tiukkuudultaan/leveydeltään. En muista, mikä koko mulla on, sillä en ole enää tarvinut sitä. Kannattaa ainakin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko, että leikattu kätesi on kunnossa? Se olisi todella hieno asia, jos niin tapahtuu. Ehkä pojankin käsi rauhoittuu ”omasta tahdosta”.
      Pojan ongelmana on se, että fyssari ei suostu ottaa hänet vastaan kun vasta hoidon jälkeen. Jos jatkohoito olisi Helsingissä, missä poika oli leikattu, Helsingin fyssari hoitaisi sekä pojan kättä että tukihiha olisi jo tilattu. Tästä ristiriidasta itken koko ilta. Pojan isä kävi kyselemään pojan asioita sytopoliklinikalta, kuulemma olemme hankalia ja kannustavat mennä yksityiselle lääkärille. Isän mielestä, ne kostavat minulle, että kyselen liika ja olen liian "viisas". Suomessa pitää luottaa lääkäriin kyselemättä ja odottaa vuoroa, niin kaikki sujuu. Kuulemma, minunlaisia aina hoidetaan viimeisinä... Kehtaavat lähettää vastaavia viestiä ja kiusata sairaan pojan kautta! Törmäämme jo toiste samaan kohteluun tässä sairaalassa. Ensin jo todella meinasin tilata aikaa yksityiselle fysiatrille, mutta mietin, että poika voi kapinoida ja lähettää h...ttiin koko sairaalan porukka, kun ilman kiusaamistakin olo on tarpeeksi huono. Prkl! :C
      Täytyy käydä apteekissa kysymään sitä sukkaa, kiitos vinkistä. Emme anna periksi, joko?

      Poista

Sarppa kiittää :D