keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Syövän raiskaama ulkomuoto?

Rintasyöpäpotilailla on mahdollisuus ilmaiseen rinnan korjausleikkaukseen, jossa rinta rakennetaan uudelleen esimerkiksi potilaan omasta kudoskielekkeestä (vatsa/selkä). Mahdollisuutta tähän selitetään muun muassa sillä, että rinnan puuttuminen saattaa heikentää elämänlaatua ja muistuttaa sairastetusta syövästä. Onko rinnan puuttuminen ainut muistutus rintasyövästä?

Sairauden ensimetreillä lihoin 12 kiloa. Vähän ajan päästä vielä pari kiloa. Toisin sanoen noudatin ohjeita orjallisesti, kun kehotettiin herkuttelemaan ja keräämään voimia tuleviin koitoksiin. Sen seurauksena vatsanseutuun ilmestyi kummallinen kumparemäki, ja pylly venähti väärään suuntaan eli vahingossakaan pylly ei muistuta Jennifer Lopezin hyppyripyllyä. Mikään vaate ei sopinut päälle, ja tutustuin ensimmäistä kertaa elämässäni äitiysvaatteiden osastoon. Onnekseni ylimääräiset kertymät eivät tulleet esimerkiksi pohkeisiin, sillä "great pohje" olisi ollut haastavampi.

Nyt paino on pudonnut jonkun verran (kahdeksan kiloa) pahoinvointien jälkeen, enkä tunne olevani enää niin kömpelö. En ole kuitenkaan entisissä mitoissani, ja "big mama" vaiheen jälkeen ihon elastisuus on kärsinyt. Painon muutokset ovat venyttäneet ihoa, joka roikkuu kuin Veltto Virtasen baskeri, eikä kuntosalilla tiristetyistä lihaksista ole häivähdystäkään. Varsinainen lerppana kurppa.

Keväiset säät muistuttavat tulevasta kesästä. Topeista ja olkaimettomista mekoista ei voi kun unelmoida, sillä rintaproteesi näkyy ja poukkoilee haittaavasti. Sitä paitsi se on nyt suurempi kuin oma rintani painon putoamisen jälkeen. Myös puolet dekolteesta helottaa punaisena ja on pienillä näppylöillä sädehoidon takia. Tuskinpa olisi tervettä paljastaa sitä auringolle, mutta mistäpä sen tietää, vaikka tiedossa olisikin helteetön kesä...

Ripseni kasvavat jo, mutta entisten pitkien kaarevien ripsien tilalle näyttää ikäväkseni tulevan alaspäin sojottavat suorat ripset. Sojoripset takertuvat välillä kiinni alaripsiin kutittaen ja näkökenttää sumentaen. Jatkuva ärsytys aiheuttaa punoitusta jo valmiiksi herkkiin silmiini. Peilistä takaisin katsoo monesti väsyneen näköinen punasilmäinen demoni.

Bloggaajan omakuva tällä hetkellä
Sanotaan, että syöpähoidot vanhentavat helposti kymmenenkin vuotta, koska estrogeenin nuorentava vaikutus vähenee. Enpä voi olla miettimättä, tulisiko rinnan korjausleikkauksen lisäksi maksaa myös syöpäpotilaan nuorennusleikkaus, jotta syövän aiheuttama alennustila saataisi nousuun. Tämä siis villinä ajatuksena, jos syöpäuhrille etsitään korvauskeinoja sairauden unohtamiseen. Tai ehkä kuitenkin potilas kaipaa vain kunnon potkun pyllylle, kuntosalikortin ja ryppyrasvan!

Asiasta kukkaruukkuun, torstaina 6.3. kello 23 liv-kanavalta tulee ohjelma Ruotsin plastiikkakirurgeista. Torstaisessa jaksossa rintasyöpäpotilaalle tehdään uusi rinta. Omalla kohdallani sitä ei suositella muutamaan vuoteen syövän suuren uusiutumisriskin takia, mutta mielenkiinnosta aion tutustua asiaan. Jos vaikka sitten joskus...

6 kommenttia:

  1. "Sanotaan, että syöpähoidot vanhentavat helposti kymmenenkin vuotta, koska estrogeenin nuorentava vaikutus vähenee."
    Miksi estrogeenin nuorentava vaikutus vähenee?
    Käsitykseni mukaan, Tamofenin tehtävä on blokata syöpäsolun reseptoria, mutta estrogeenimäärä elimistössä pysyy ja jopa kasvaa huomattavasti.
    Olenko väärässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sytoilla sekä Tamoksifeenillä pyritään parantamaan hormonipositiivisen syövän ennustetta eli vähentämään syöpää ruokkivaa hormonia eli estrogeeniä. Sytot blokkaa estrogeenin tuotantoa mm munasarjoista. Tamoksifeeni on estrogeenin vastavaikuttaja. Se blokkaa estrogeenin vaikutusta muualtakin kun syöpäsolusta. Eli se todellakin tarttuu kaikkiin hormonipositiivisten solujen reseptoreihin ja kilpailee siten estrogeenin sitoutumispaikasta. Näin ollen estrogeeni jää verenkiertoon sitoutumattomana. Tamoksifeenillä on kyllä estrogeenin kaltaisia vaikutuksia luustoon ja kohdunlimakalvoon, siksi osteoporoosiriski on pienempi kun aromataasi estäjillä.
      Estrogeeni siis vaikuttaa kollageeniin ja ihon elastisuuteen. Sytot ja tamoksifeeni vaikuttavat välillisesti tähän.

      Näin siis jos mitään uutta tutkimusta ei ole tullut, josta en ole tietoinen.

      Poista
    2. Kiitos valaisevasta selityksestäsi! Tosi ammattilainen osaa yksinkertaistaa asian niin, että sen ymmärtää. Mun tamoksifeenin aloitus venyy luultavimmin pitkälle kevääseen, joka tapauksessa säteiden jälkeiselle ajalle.

      En ole vielä kysellyt omasta mahdollisuudestani päästä rinnankorjaukseen. Korkean riskin syöpä minullakin on/oli. Tällä hetkellä haluaisin siihen. Nyt pitää keskittyä hoitojen aikana (syö mitä tekee mieli) ylimääräisten kilojen karkoittamiseen. Vanhenemista en sinällään sure, kun ikää on jo 50 +, tosin vaihdevuosioireita ei ole kuulunut vieläkään. Jotain esimakua sain doketakseleiden jälkeen mutta taisi taas estrogeeni päästä voitolle. Harmi kyllä voimakkaasti hormonipositiiviselle.

      Poista
  2. Hyi kun kamala kuva... hurr... mut joo, ei oo kyllä kovin hehkeä olo ollunna viime aikoina... Mullakaan ei toiveita korjausleikkauksesta ainakaan kolmeen vuoteen... ehtii miettimään mitä halajaa.

    VastaaPoista
  3. Morjens ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

    Onks sulla menny kaikki päin persttä sun elämässä?

    VastaaPoista

Sarppa kiittää :D