maanantai 24. maaliskuuta 2014

Muuttuva minä

Kylläpä kutittaa. Sädehoidettu alue on sekä arka että kutiseva. Arkuus luultavammin johtuu omasta innostani repiä meheviä nahan palasia hilseilevästä ja ylikypsyneestä rintafileestä. Aivan kuin ihon repiminen auttaisi jotenkin velttoilevaa käärmettä uudestisyntymään...

Kännykkäkameralla sädetysjäljet
näkyvät huonosti
Raapimisen pauloissa ihmettelin myös selkä- ja niskakutinaa rasvailuista huolimatta. Niska jäykkänä kurkkasin selän peilikuvaa ja huomasin selässäni sekä niskassani sädetyksen jäljet. En tiedä, menikö sädetys lävitseni selkäpuolelle vai onko myös selkää sädetetty? Selän sädetys voisi selittää matalat valkosoluarvot, sillä valkosoluja valmistuu suurissa luissa. En ole kyllä varma, osuiko sädetys ratkaisevasti selkärankaan vai ei. Kenties leukopeniani johtuu tamoksifeenista tai vain toipilaisuudestani. Ehkä asia selviää kontrollilabrojen myötä tällä viikolla.

Tukkani ja ihokarvani ovat kasvaneet, joten kinttujen sheivaamiselta ei voi välttyä. Tukka näyttää suoralta ja harmaalta. En tiedä, tuleeko luonnonkihara takaisin vai ei, mutta rumista ripsistä päätellen tukka tulee pysymään suorana. Kieltämättä allekirjoitan ystäväni huomautuksen siitä, että olen vanhemman näköinen kuin 83-vuotias äitini, jolla on tukassaan nätti ruskea väri ja kullanvärisiä raitoja. Ei liene epäselvää, miksi olen värjännyt hiuksia yli 30 vuotta, sillä tuo on luonnollinen värini.

Sisäinen termostaattini EI ole rauhoittunut. Lämpötilat sahaavat väliä -30 - +50 vuorokauden ympäri. Öisin viilennykseen parhaiten toimii kylkiasento ilman peittoa, sillä haihtuvaa pinta-alaa tulee silloin eniten. Tosin polvioperaation myötä en pysty nukkumaan kuin yhdessä asennossa, eikä kylkiasento kuuluu niihin. Päivisin vähennän ja lisään vaatteita jatkuvasti. Olen huomannut, että fleecetakki, pipo ja villasukat sopivat melko hyvin vaihdevuosioireiden kanssa, koska ne on helppo riisua sisäisen tropiikin yllättäessä. En usko, että tamoksifeenin haitat enää tasaantuvat, joten tässä ovat eväät seuraaville neljälle vuodelle, kymmenelle kuukaudelle ja kuudelle päivälle.

Ennen hiustenlähtöä moni tolkutti minulle, miten mahtavan tukan saan tilalle. Kaikille tutuille syöpäpotilaille oli kuulemma tullut mahtavan pöyhkeä kruunu liukkaan suomalaisen hapsen tilalle. Sitä odotellessa voikin mennä seuraava vuosisata, sillä tukkani vaikuttaa yhtä ohuelta ja liukkaalta kuin ennenkin.

Syöpähoitojen parhaimmistoa oli finnittömyys. Vaikka ihoni rypistyi, niin hipiässä ei ollut rumia näppylöitä, jotka olisivat kraateroituneet jonnekin puristelun ulottumattomiin ja tulehtuneet. Hipiä oli kertakaikkisen siloinen ja pehmoinen. Joskus vain sivelin ja koskettelin kasvojani, sillä iho tuntui silkkisen samettiselta. Vaan eipä ole enää. Siellä täällä tuntuu pientä ärsyttävää epätasaisuutta, joista on kasvannut näppylöitä.

Henkinen kasvu? Tilannetta voisi kuvata; hyväksy, kasva tai katkeroidut. Huomaan helposti ajattelevani, että kaikkien muiden elämä on yhtä tähtisädettä. En voi kuitenkaan tietää, mikä henkinen harmonia ja onni minuakin odottaa, kunhan vain maltan hyväksyä tilanteen, jolle en voi mitään. Ehkä tulevaisuuden läksynä toimisi vähemmän valitusta, enemmän positiivisuutta ja henkistä luettavaa kuten esimerkiksi seuraava linkki Näin huollat surullista tai katkeraa sydäntäsi :D

Päätin, etten julkaisisi naamakuviani näissä blogeissa ja olisin muutenkin mahdollisimman anonyymi, mutta menköön. Terkuin, Sarppa

Noin vuosi sitten. Huom! Omat ripset

Syöpähoitojen aikana peruukki päässä
Syöpähoitojen jälkeen...
Poistetun rinnan puoli näkyy myös
kasvoissa
erilaisena
Tältä tunnen näyttäväni nykyisin
 muotopuolisuuden lisäksi






17 kommenttia:

  1. Moikka taas.
    Hienot kuvat. Nätti tyttö oli vuosi sitten, nyt on vuoden vanhempi nainen, väsynyt ja surullinen, mutta ei missään tapauksessa lihava. Mielestäni, hyvännäköinenkin kaikesta huolimatta. Olet itselleen liian ankara.
    Jos et käytäisi hormonikorvauslääkettä, ehkä tukka tulisi takaisin nopeampi ja olisi runsas ja kiharamainen.
    Mutta taistelusi jatkuu vielä 4 vuotta ja 10 kuukautta. Rankkaa on…
    Ennen aikainen elimistön vanheneminen on rankkojen hoitojen hinta.
    Yleistietona on, että elimistön vanhenemisen seurauksena tulevia muutoksia on selitetty vapaitten radikaalien elimistön kerääntymisellä. Ihmisen keho ei ehdi korjaamaan itseään, jos vapaiden radikaalien lisäksi keho kuormittuu jatkuvasti myrkyillä.
    Muistatko, kuinka James Bond ryhtyi taisteluun vapaita radikaaleja vastaan (Never Say Never Again, 1983)? En tietenkin tarkoita votkamartinia (Shaken, not stirred).
    Vaan ne D-vitamiinit, probiootit, kenties muita luontaiskaupan antimia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, James Bondista tulee todellakin mieleen vodkamartiini ja lemmekkäät kohtaukset eikä mitään muuta :D
      D-vitamiinia meneekin...

      Poista
  2. Tervehdys! Tukkasi näyttää aika lailla samanlaiselta kuin minulla.

    Sekä lääkäri että hoitajat sanoivat, että myös selkään tulee säteilyä. Läpi menee että humisee. Toisaalta kone kyllä huokuu välillä selän puolellakin. Hoitajat kehottivat laittamaan rasvaa myös selkään ja lääkäri varoitti, etten raapisi sitä verille. Ymmärtääkseni säteitä on noita läpimeneviä (elektronit) ja sitten pintaan rajoittuvia (fotonit).

    Mun säteilytys on vasta puolivälissä, hormonit aloitan joskus keväämmällä kun on toinenkin leikkaus tod.näköisesti tulossa. Jospa tämä (ja ilmeet) tästä vielä iloksi muuttuu! Saattavathan ne ripsetkin vielä kasvaa, kadehdittavan kauniit ovatkin kuvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve ;)

      Kiitos sädetystiedosta! En ikinä ajatellut, että se vaikuttaa noin paljon myös selän ihoon. Kukaan ei kertonut mitään selänpuoleisen ihon hoitamisesta. Rintaa rasvailinkin innokkaasti.

      Hui leikkaus. Toivottavasti ei mitään vakavaa! Kylläpä sullakin on vielä matkaa edessäpäin. Saattaa vielä monet ärräpäät tulla ennen kesää, mutta toivotaan, että iloksi vielä kaikki muuttuu! Maltetaan mielemme, vaikka apeaksi aina välillä vetääkin!

      Poista
    2. Kysyin vielä hoitajilta tuosta selästä. Siltä puolen(kin) sädetetään soliskuoppaa. Ilmeisesti se on myös syöpäsolujen suosima paikka.

      Joo, mulle kävi niin, että levinneisyystutkimuksissa löytyi ylimääräistä elämää kilpirauhasesta. Pitkien, monimutkaisten ja pitkittyneidenkin tutkimusten seuraus oli, että osa on struumakyhmyjä mutta joukossa on myös yksi epäilyttävä, jonka hyvän/pahanlaatuisuutta ei voida tietää kuin leikkaamalla. Puolikas kilpirauhasta siis poistetaan ja patologin tutkimusten perusteella sitten leikataan lisää, jos siis on pahanlaatuista. 10 prosentin mahdollisuus on siihen.

      Tarkoitus oli saattaa nämä rs-hoidot ensin loppuun ja sitten viiltää kurkku auki. Kolmen viikon päästä on kaulan kontrolli-uä ja heti perään kirurgin tapaaminen, mikä sisältänee leikkausajankohdan suunnittelun tai jonoon laittamisen. En jaksa tuosta asiasta nyt hirveästi rassata mieltäni, koska se ei auta mitään. Ensi maanantaina palaan työhön, saanpahan muutakin ajateltavaa.

      Mun sänki on kauniisti sanottuna lyijynväristä. Kävin kampaajalla vähän siistityttämässä, koska kaikki hiukset eivät hoidoista lähteneet ja olivat sitten sänkeä pidempiä. Kampaaja oli sitä mieltä, että noin kuukauden päästä värjätään ja sittenpä sitä voikin omalla tukallaan olla. Kiva uutinen kesää vasten!

      Poista
    3. Kiitos kun kysyit tosta sädetyksestä!! Rajoittunutta ehkä onkin ajatella, että kun on rintasyöpä ja metari kainalossa, niin ei tartte sädettää mitään muuta... No joo, se on nyt ohi ja sillä sipuli :D

      Miksi sulle tehtiin levinneisyystutkimus? Mulle ei ole tehty, kun vatsan TT :o Hmm! Mukavaa kun sua ei stressaa se kilpirauhanen. Mun kaiffarilta poistettiin kans. Olivat hyvänlaatuiset kasvaimet. Aika katu-uskottavat jäljet siitä jää :D

      Palaatpa nopsaan :O Mä meen vasta toukokuun lopulla :o Työhön paluu tekisi kyllä hyvää minullekin. Tulee ihan liikaa funtsattuu juttuja.

      Alanpa suunnittelee hiusten värjäystä myöskin :) Heippa

      Poista
    4. Mulla oli outoja kylkikipuja sairaan rinnan puolella jo ennen leikkausta, siksi kirurgi "heltyi" määräämään minulle luuston gammakuvauksen ja ylävatsan uä:n. Kilpirauhasesta löytyi luustokartassa kalkkeutunut patti, mistä tutkimukset lähtivät liikkeelle. Se oli kuitenkin selvä struumakyhmy mutta monta muutakin, ei-kalkkeutunutta, löytyi. Normisti kolmella syöpäisellä imusolmukkeella ei kuulemma lisätutkimuksiin pääse mutta hyvä kun tuli käytyä, selvisipä tuokin. Suvussa on tosin paljon struumaa ja kilpparikyhmyjä. Eihän se pahanlaatuisuutta pois sulje mutta helpottaa.

      Voihan sitä toivoa, että kilpirauhaskirurgi leikkaisi vähän löysää nahkaakin kaulalta pois :D

      Sun töihinmenoa rajoittaa varmaan tuo polvikin. Mä laskeskelin kylmästi, etten jää enää odottamaan kilpparileikkausta, alkaa talous jo kärsiä ja Kelan rahatkin olisivat kesällä loppuneet (jouduin muista syistä s-lomalle jo kuukausi ennen rs-leikkausta). Aloitan osasairauspäivärahalla eli teen kaksi kuukautta 60-prosenttista työaikaa. Henkisestikin helpottaa, kun saa normaalielämän syrjästä kiinni :)

      Poista
    5. Joo hyvä kun selvis toi kilppari juttu. Sähän voisit vihjata kirurgille, ettet olisi pahoillasi ollenkaan pienestä ylimääräisestä nipsasusta :D

      Juu mulla on toi polvioperaatio, joka pidentää saikkua. Ei oo parantunut vieläkään. Kuulemma kestää juurikin tän perussairauden takia parantua kauemmin. Ja meillä on pakko pitää edellisvuoden lomat saikun perään...

      Poista
  3. Moi. Luin sun blogin läpi ja kirjotat ihanan raadollisen rehellisen suoraan! T'äytyy sanoa, että tykkään sun blogista, vaikka aihe ei ookaan ihanimmasta päästä. No, ei se oo omassanikaan... :D Tsemppiä hirveästi sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos :) Juu kyllä on sullakin pitkä polku ja hankaluuksia tielläsi. Kaikilla on omat ristinsä, ei siitä mihinkään pääse. Kuten Frasier (yx lempi sarjoistani) sanoisi: "good mental health!" :D

      Poista
    2. Niinpä! :D Ristinsä kullaki, mutta asenne ratkaisee, miten niistä selviää...

      Poista
    3. Hyvin sanottu :D Toivottavasti sun jutut sujuu haluamallasi tavalla!

      Poista
    4. Ajan kanssa. Mutta eihän tässä oo ku aikaa... :D Onneksi ei voi elää ku hetki ja päivä kerrallaan! Muuten ois ihan mahotonta.

      Poista
  4. Kauniit ripset sulla on ollut ja uskon, että tulee nytkin! Samoin kuin hiukset. Minule kasvoi samalla lailla maantienväriset, harmaat. Heti, kun oli vähän pituutta, niin punaa kehiin :)

    Kyllä tää vielä iloksi muuttuu, pakko! Sanoo se yx talitintti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan talitintti ;)

      Mietin tuossa juuri, että sinäkö tuolla takapihalla pyrähtelet villinä edestakaisin ;)

      Pieniä ovat joo mun murheet hengiin jäämisen vastapainoksi eli ripset. Mutta olisihan se kiva viihtyä omassa kropassaan. Oli vaan niin kivan helpot mun ripset. Nyt ne tököttää alaspäin ja saa katseen entistä väsyneemmäksi... No joo, ehkä tää tästä :D

      Hauskaa keväistä päivää! Älä pyrähtele niin kovaa; hengästyttää jo pelkkä katsominen :p

      Poista
  5. Kovin tutun olosia kuvia... ihan ku mä, mut mul on tota fläsää muutama kymmen kilo enemmän :). Mä oon kans ootellut sitä upeaa kiharapilveä, mikä sytojen jälkeen piti tulla... juuei... suora on, eikä mitenkään tuuheakaan... meit on kusetettu!

    Mut hei, kiva nähä naama tekstin takana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. päätin uskaltaa :) alaston olo snadisti. helppo oli huudella kasvottomana :D

      Poista

Sarppa kiittää :D