lauantai 22. helmikuuta 2014

Mummotauteilua sädehoidon ohessa

Minulla on mummotauti. Taudin oireet ovat pahimmillaan öisin. Palelen niin, että luissa vihmoo. Peitän pääni pipolla, käteni hanskoilla ja jalkani villasukilla. Muu keho on vuorattu flanellilla tai fleecellä sekä untuvapeitolla. Joskus petiin pääsee myös lämpötyyny. Hetken päästä olo normalisoituu, ja voin riisua ylimääräiset pukineet ja nukahdan. Herään kuitenkin hehkuun ja hikeen. Hehkun kuin hehkulamppu. Riisun lisää. Kuumuuden kyytipojaksi tulee kuvottava olo ja päänsärky. Ei aikaakaan kun palelen taas, ja koko kierto alkaa alusta pitkin yötä ja joka yö.

Aloitin kolme viikkoa sitten hormonihoidon, tamoksifeenin. Hoidolla pyritään estämään naishormonin, estrogeenin, kasvuvaikutuksia syöpäsoluun. Kuitenkin antiestrogeeninen vaikutus kohdistuu muuallekin kehoon, jolloin potilas, kuten minä, kärsin mummotaudista eli vaihdevuosioireista.

Sanomattakin on selvää, että olen uupunut. Yöllinen varusteiden vaihto haittaa unta, eikä päänsärkykään mukava lisä ole. Kaiken lisäksi pinnaa kiristää, ja nyrpeänä mietin seuraavia tamoksifeenivuosia, joita on kokonaista viisi. Ja kenties omat vaihdevuodet siihen päälle. Alan pikku hiljaa ymmärtämään kysymyksen: "Aiotko palata työelämään vielä?". Täysin pähkähullu kysymys, mutta kieltämättä oloni ei ole tällä hetkellä hääppöinen. Lähinnä odotan hormonihuurujen tasaantumista, jotta elämä olisi muutakin kun aivotonta, väsynyttä ja takakireää. Olotilasta ei nyt löydy huumoria, mutta pääasia kait ettei tuumoria...

Minun sädehoidossani käytetyt valut
Olen saanut sädehoitoa 15 kertaa eli kolme viikkoa. Sädetetty ihoalue punoittaa edelleen ja tuntuu kiristävältä, mutta ihon rasvaus auttaa asiaan. En kuitenkaan nauti haava-alueen rasvaamisesta, sillä se on edelleen arka. En voi olla miettimättä, onko kipu enemmänkin psyykkistä kuin fyysistä, sillä paikoitellen alue on turta. Toki tiedän, että aluetta pitäisi seurata ja tunnustella mahdollisen uuden syöpäkasvaimen varalta. Inholtani en sitä pysty tekemään.

Yritän nauttia ajatuksesta, että sädehoidot loppuvat kahden viikon päästä. Odotan myös aikaa, jolloin pitkä oksennusten saattelema rupeama tulee olemaan vain paha muisto. Tällä hetkellä kuitenkin oksennusrefleksi ja pahoinvointi ovat edelleen herkässä. Välillä huomaan yökkiväni vessassa, ja olotilani on miltei sama kuin sytostaattihoitojen aikana. Primperan on petrannut oloa, mutta koen päiväni epämääräisen sekavina ja ahdistavina. Välillä mieleeni hiipii katkeruus, koska kaikki on toisin, väärin. En koe olevani enää samalla "viivalla" ystävieni ja tuttujeni kanssa. Olen aina se heikompi, vaillinaisempi ja rajoittuneempi. Tästä on vielä pitkä matka uuteen tasapainoiseen minään. Vaikka hoidot loppuvat, oma henkilökohtainen matka jatkuu. Nyt odottelen sisäisen elämänilon ja kiitollisuuden heräämistä. Katsellaan ja kuulostellaan, päivä kerrallaan. Minä hengitän.

15 kommenttia:

  1. Hei! Eksyinpäs tänne kommentoimaan, eräs yhteinen tuttavamme blogisi minulle joskus vinkkasi. Pitää kyllä sanoa, että vanhat ja sytoiset silmät eivät oikein näe lukea valkoista tekstiä tummalta pohjalta. Jos siis kirjoitan jotain älytöntä, kyse on lukihäröstä ;)

    Samassa veneessä seilataan, minulla tosin säteet alkavat vasta reilun viikon päästä ja tamofenit niiden jälkeen, ellei jostain syystä siirrytä suoraan aromataasinestäjiin. Jotenkin luulen, etteivät nekään niin herkkua ole...

    En osaa oikein sanoa, ovatko minun lukuisat mummo-oireeni kipeine pohkeineen pelkästään syöpähoitojen tuomaa vai iänmukaista oirehdintaa & kuvitelmaa. Molempia varmasti; eipä tästä enää nuorene.

    Pitkää arpeani rasvailen, ei ole se minunkaan lempipuuhaani, ei myöskään uusien möykkyjen etsiminen. Silti yökkäilen ja hengitän eli elossa olen. Entistä elämää en takaisin saa, josko uuden ja jonkinlaisen sentään.

    Sitä myös sinulle toivon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas kiva kommentti. Sinulla on mukava huumorintaju :) Yhteisessä tuttavassa viitannet kenties Tanja Maritaan. Hänen bloginsa on mukavaa luettavaa :D

      Toivotaan, että meille on tiedossa iloisia onnenkantamoisia sekä mukavia matkoja. Olisi vaihteeksi kivaa, jos elämä yllättäisi iloisesti. Ehkä entinen elämä vaihtuu jopa paremmaksi... Nyt siihen on kyllä vaikea uskoa, mutta haluaisin ajatella niin :)

      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
    2. Tanja Marita toki yhdistää mutta eräs sinun kollegasi ja minun työtoverini tämän minulle linkkasi kun kuuli sairastumisestani. Vei vain varsin pitkään ennen kuin sain ajoiksi kommentoida. Tanjan juttuja olen seurannut oman sairastumiseni alusta pitäen ja monta korvaamatonta neuvoa ja tietoa perässähiihtäjänä sieltä saanut.

      Joskus nämä sairausjutut naurattavat, joskus on taas vitsit vähissä. Mustaa huumoria olen aina yrittänyt ymmärtää, sinulla taitaa myös siihen taipumusta olla :)

      Matkailu on tosiaan semmoinen harrastus, minkä haluaisin jatkuvan, vielä ei oikein uskalla varailla mitään. Parikin reissua jäi tämän sairastelun alle, nyt pitäisi yrittää säästää rahaa - helpommin sanottu kuin tehty. Tulot ovat nyt pienet ja menot suuret.

      Poista
    3. Vai vielä mukavaa luettavaa ;D jumankekka naiset... mähän kidun ja kärsin siellä... hah!

      Kurjaa että sulla on tamon oireet iskenyt jo täysiä päälle :( mulla nyt kuukaus takana, eikä alun unettomuuden jälkeen juurikaan oireilua... vaan ehkä se kestää eri immeisillä eri ajan vaikuttaa.... vaikka myönnän, kun hoito 10 vuodeksi kaavailtu, en panis oireettomuutta pahakseni!

      Vaan aikansa kutakin... onneksi tämä on jo voiton puolella!

      Poista
    4. Järkyn pitkä aika toi 10 vuotta! Toivotaan ettei tule mitään haittoja sulle. Mulla on jo nyt myös naiseuteen liittyviä haittoja. plääh. Ehkä näihin tottuu tai siedättyy!
      Kerttu odottaa, bai!

      Poista
    5. Ai niin, musta huumori on parasta :D :D Vai että kollega :) Kukakohan? nimimerkki utelias kysyy.
      ai niin se Kerttu ja taxi odottaa.

      Poista
    6. chica-loca: En uskalla ilman lupaa kenenkään nimeä kirjoittaa, nimikirjaimet on hoo ja koo, työ teillä on sama mutta työpaikoilla ehkä noin 500 km välimatka.

      Tanja: Eiköhän me myötäkiduta ja -kärsitä (silloin kun näitä ei ole omasta takaa). Ja iloita aina kun aihetta löytyy, omasta tai toisten elosta.

      Poista
    7. HooKoo on ihana, pus pus. Mainio tapaus kertakaikkiaan. Harmi kun on tota välimatkaa!

      Poista
  2. Mielenkiintoinen ajatus, onko arpikipu enemmänkin psyykkistä kuin fyysistä, sillä alue on turta.
    Itse törmäsin kutinaan. Kutitaa, mutta miten voi raapia kutiavaa rintaa, kun rintaa ei ole ja alue on turta.
    Onko ilmiö samaa, kun haamukipua: hermoyhteys raajaan on katkennut, mutta aivojen tuntoalue jää aktiiviseksi?
    Harmi se pahoinvointi-syndrooma.
    Mutta huomaatko, miten pitkälle pääsit?
    Hyvä sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkällä joo, miltei lopussa, sanan varsinaisessa merkityksessä ;)

      Haamukipuapa/-kutinaa hyvinkin :) Mihinpä se tuntoalue aivoista häviää. Pitäisköhän sekin leikata pois :p vitsi vitsi. Kyllä tässä joutuu kokemaan kaikenlaista "jännää" tän taudin kanssa. Aikamoinen matka ollut.

      Hyvä me!

      Poista
  3. Heips,

    Nuorena, siis ihan teini-iän kynnyksellä minua hoidettiin solumyrkyin ja sädetyksin ja täytyy sanoa, että tuolloin ei pahoinvoinninestolääkkeet olleet niin tehokkaita kuin nykyisin ja kuinkas ollakaan: minulla on oikein helppo saada itseni pahoinvoivaksi. Ja pyttipannua en 35 v jälkeenkään voi syödä em. vuoksi :)

    Nyt, saatuani uuden syövän, niin onneksi pahoilta pahoinvoinneilta olen säästynyt. Alkuun mietin, että voinkohan huonosti jo pelkästään siitä, että muistan minkä olon ne voi saada aikaiseksi. Onneksi ei.

    Voimia sulle loppusuoralle!

    Terkuin piipii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips, piipii, joka on pipi

      Apua uusi syöpä :o Mietin tossa yksi päivä, että jos tää uusii, miten sen kestäisin. Tällä hetkellä se tuntuisi ihan maailmanlopulta, mutta ehkä se taas menisi samassa putkessa kun tääkin, jos haluaisi hoitoa saada eikä haluaisi hanskoja naulaan laittaa. Ikävä kyllä, mitä nuorempana sairastaa, sen todennäköisempää on, että se uusii :-/ Onko sinulla rintasyöpä, taas?

      Mulla on tosi ärhäkkänä toi oksennusrefleksi, joten joka kerta kun joudun kävelemään sytohuoneiden ohi sädehoitoon, mua alkaa oksettaa. Mietin juurikin tuota, unohtuuko se koskaan. Jauhelihakastike ja makkarakeitto eivät kyllä uppoa, ainakaan vielä. Mulla taitaa olla päässä vikaa tän pahoinvoinnin kanssa, mut ehk se helpottaa, kun ei tartte mennä enää tonne syöpäosastolle.

      Kiitos kiitos! Jaksamista myös sinne ja kiitos kun jaoit kokemuksesi :D

      Poista
  4. Nuorena en sairastanut rs:ää vaan imusomukesyövän hoitoineen 3 vuotta (uusi 3 kertaa) ja nyt 35 v jälkeen tuli rs.

    Ihmeesti sitä kuule kestää hoitoja hoitojen perään, kun on pakko ja itse en tosiaankaan halua luovuttaa. Tätä rumbaa on kestänyt nyt 1 v7 kk. Ja kestää edelleen...kunhan minä ja minun elimistöni kestävät :)

    Tsemppiä sinulle!

    Terveisin piipii, joka ei oo pipi ollenkaan :)

    VastaaPoista
  5. Ai niin, piti vielä lisätä tuohon aikaisempaan, että vaikka aikaa kulunut edellisestä paljon, niin en minä kauheen vanha oo vieläkään. Mieli on kolmikymppisen, hoitojen takia kroppa varmaan 80 -vuotiaan ja oikeesti alle puoleksi tuosta välistä :)

    T. Se samainen piipii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, ettei piipii ole pipi, vaan ikinuori taistelija :D Mainiota mainiota tämä meidän ikäpolvi.

      Ihanaa kevään alkua kaiken ikäisille, näköisille, muotoisille, terveille, sairaille ja koko maailmalle :D Kevättä RINNASSA ;)

      Poista

Sarppa kiittää :D